Enlaces accesibilidad
Pluges torrencials

Veïns i voluntaris se sumen a la neteja dels danys dels aiguats a l'Ebre

  • El Govern valora declarar zona catastròfica als municipis afectats per les inundacions
  • Els alcaldes d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita demanen ajuts urgents a fons perdut
  • Dilluns podria tornar a estar operatiu el port perquè els pescadors tornin a la mar

Per
Un centenar de voluntaris participen en les tasques de neteja a l'Ebre

Continuen les tasques per avaluar els danys materials als municipis del Montsià i el Baix Ebre afectats pels aiguats de dimecres. Els alcaldes han demanat ajuts directes i a fons perdut. Aquest divendres el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha visitat les zones afectades per les inundacions i ha advertit que caldrà esperar a tenir els informes de l'afectació global dels aiguats abans de demanar la declaració de zona catastròfica.

Uns 150 voluntaris participen ja en les tasques de neteja dels municipis més afectats com Alcanar on a partir de dilluns s'espera que pugui tornar a estar operatiu el port perquè els pescadors puguin tornar a sortir a la mar. En el cas de la restauració, el vicepresident català ha advertit que caldrà esperar "una mica més". També ajuden els veïns dels afectats, quem amb les seves furgonetes i carretons, s'organitzen en patrulles per retirar tot el que l'aigua ha malmès i desbrossar els camins. Una riuada de solidaritat que equips tècnics s'encarreguen de distribuir.

El vicepresident PuignerEl vicepresident Puigneró visita les zones afectades per les inundacions de l'Ebre | FRANCESC FERRER

Protecció Civil ha tornat a activar, mentrestant l'alerta del pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya, l'Inuncat, per la possibilitat de pluges intenses a les comarques de Girona i Barcelona.

Revisar l'urbanització en lleres i cursos d'aigua

Puigneró ha anunciat, d'altra banda, que el Govern té intenció de revisar els criteris d'urbanització en lleres i cursos fluvials per evitar que episodis de destrosses per aiguats com els patits aquesta setmana al Montsià. En aquest sentit, ha recordat que la construcció massiva en aquests espais i prop de la costa és una herència de plans urbanístics del passat.

"Començarem a revisar no només aquí, sinó zones on tenim aquest tipus de situacions", ha anunciat. Ara bé, conscient que aquesta revisió podria afectar directament interessos patrimonials públics i particulars, ha apel·lat a "valorar bé" aquestes mesures i no posar-les en pràctica "a la lleugera". Amb tot, ha advertit que davant la magnitud del canvi climàtic "estem obligats a prendre decisions no només per ajudar i lluitar, sinó també per evitar prevenir les conseqüències".

El sistema d'alertes no està en questió

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, van visitar aquest dijous el centre de comandament d'Amposta per parlar amb els alcaldes dels municipis més afectats. Aragonès avançava que el Govern i els Ajuntaments "donaran ajudes als afectats on no arribin les asseguradores". També ha anunciat que es valora demanar la declaració d'emergència de protecció civil o "zona catastrofica" en funció dels danys.

Ara bé, ha rebutjat que l'episodi posi en questió el sistema d'alertes de la Generalitat, justificant que va ser "una precipitació molt forta i intensa, un fenomen molt concret que no estava previst pels models amb els que es treballa". "Això ens va obligar a alertar una vegada ja s'estaven produint les tempestes", ha afegit.

Els veïns del Baix Ebre i el Montsià valoren l'abast de la devastació

Ajuts urgents a fons perdut

Els alcaldes d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, Joan Roig i Josep Caparrós, han demanatajuts urgents a fons perdut per reparar els danys que han provocat els aiguats d’aquest dimecres als seus municipis.

Danys al camping d'Alfacs

Un dels punts més damnificats va ser el càmping d'Alfacs a Sant Carles de la Ràpita. A causa del xàfec va quedar dividit en dues parts i els Bombers, amb un helicòpter, van haver de traslladat un grup de clients cap a la zona de restauració, on es van acabar confinant fins a 70 persones. Aquest dijous alguns dels seus clients explicaven com van viure el que definien de "autèntic malson". On ara hi ha aquesta nevera, ahir l'Olga i en Lluís hi tenien la caravana. La van poder salvar in extremis. Un riu immens s'ho va endur tot. Va ser una pluja intensa i continuada, que va sorprendre tothom.

Més de 80 persones han dormit fora de casa seva per les inundacions

Tromba de 232 litres a Alcanar

Aquestes són les quantitats màximes recollides fins a les 14.00 hores de dimecres, en les estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya:

  • Alcanar 232.4
  • els Alfacs 128.7
  • Amposta 67.1
  • Illa de Buda 42.4
  • Ulldecona - els Valentins 36.4
  • PN dels Ports 34.6
  • Mas de Barberans 33.2
  • l'Aldea 32.5
  • Batea 22.2
  • Horta de Sant Joan 21.6