Enlaces accesibilidad
Taula de diàleg

Sánchez presidirà la taula de diàleg que se celebrarà aquest dimecres

Por
Telediario - Entrevista a Pedro Sánchez - 13/09/21

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat en una entrevista en el 'Telediario de TVE' que assistirà a la reunió de la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya i una delegació del govern central i ha dit que aquesta se celebrarà amb tota probabilitat el dimecres d'aquesta setmana.

Sánchez, sobre El Prat: "El Gobierno apuesta por las inversiones en Cataluña"

"Lideraré aquesta delegació del Govern d'Espanya, tindré l'oportunitat de poder reunir-me amb el president de Catalunya i després de trobar-me amb totes dues delegacions", ha dit Sánchez, que ha destacat que es tracta de la primera reunió de la taula que se celebra durant la presidència de Pere Aragonès (l'única vegada que es va reunir va ser el febrer de 2020, quan el president era Quim Torra).

"Sempre he defensat el diàleg entre catalans, la necessitat d'obrir un nou temps, de retrobar-nos i de tornar a aquest punt en el qual deixem d'escoltar-nos, no sols la ciutadania sinó també entre les institucions", ha defensat Sánchez, qui ha promès fer "una aposta ferma pel diàleg i pel retrobament".

Qualsevol acord haurà de ser "confirmat" i estar dins de la Constitució

De qualsevol manera, ha dit que si s'aconsegueix un acord "entre els catalans i entre el Govern d'Espanya i el govern de la Generalitat, aquest haurà de ser "confirmat" i haurà d'estar "dins dels marges de la Constitució i de la legalitat democràtica".

Per això, de cara a la trobada d'aquest dimecres, ha defensat que no es pot acudir amb "un programa de màxims", ja que llavors "la conversa durarà poc". Segons Sánchez, l'executiu espanyol hi anirà amb "la intenció, l'actitud i voluntat d'arribar a un acord i superar el 2017".

Per part del Govern central, acudiran també a la taula la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i els ministres Félix Bolaños (Presidència), Isabel Rodríguez (Política Territorial), Miquel Iceta (Cultura), Raquel Sánchez (Transports) i Manuel Castells (Universitats).

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, encapçalarà la delegació de la Generalitat, que estarà composta per altres consellers d'ERC com Laura Vilagrà i Roger Torrent. I per part de JxCat, és previsible que estigui el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, però la seva formació es resisteix a confirmar els seus noms. Es preveu que el Govern català doni a conèixer la composició de la seva delegació aquest dimarts.

La taula de diàleg, que va sorgir de l'acord entre ERC i el PSOE per a la investidura de Sánchez el gener de 2020, només es va arribar a reunir en una ocasió, al febrer d'aquest any, abans de quedar aparcat setmanes després per l'emergència sanitària del coronavirus. També se celebra després del xoc entre l'executiu espanyol i la Generalitat després del fracàs del pla d'ampliació de l'aeroport del Prat, del qual es culpen mútuament. Tots dos governs han desvinculat, no obstant això, que l'ampliació de El Prat s'inclogui al diàleg.

Mesures contra la pujada del preu de la llum

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat una baixada de l'impost especial a l'energia elèctrica del 5,1% al 0,5% i ha dit que el Govern llevarà els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques i els derivarà al consumidor per a "topar" el preu del gas. Totes dues mesures, ha dit, suposaran una pèrdua de recaptació per a l'Estat de 1.400 milions d'euros enguany, però serviran per a abaratir el rebut de la llum.

Sánchez ha recalcat que cap Govern té poder d'intervenir en el preu de l'energia en els mercats internacionals. "Una altra cosa ben diferent és com actuar en el rebut de la llum", ha destacat, i ha incidit en què aquest és l'"objectiu" de l'Executiu. En aquest sentit, Sánchez ha recordat que el Govern espanyol ja ha reduït l'IVA del 21% al 10% i ha suspès el 7% a la producció elèctrica, unes mesures que es prorrogaran fins a final d'any.