La Mercè, 150 anys d'història i una cavalcada d'Il·lusions
- Les Festes de la Mercè compleixen enguany un segle i mig de tradició, música i cavalcades per carrers i places de la ciutat
- Les imatges de TVE Catalunya al llarg dels anys mostren com ha canviat aquesta festa que sempre gaudim a l'aire lliure
- Fins a l'arribada del Piromusical, la cavalcada era un dels actes més esperats: enguany torna al passeig de Gràcia
Als anys 60, la Festa Major de Barcelona va estrenar iniciatives com la gran Cavalcada de la Mercè, com explica el web de l'Ajuntament de Barcelona. La ciutat ha gaudit d'aquest muntatge vistós i alegre, amb carrosses, música, balls, disfresses i repartiment de caramels com l'acte més visual, més acolorit. Era el més esperat... fins que es van empescar el Piromusical!
Focs artificials a part, les carrosses han engrescat moltes persones durant anys: projectes, esbossos, pintura, cartó pedra, vestuaris i acompanyament musical es comencen a preparar mesos abans.
Aquest any 2021, la Cavalcada de les Festes de la Mercè té una característica curiosa: torna a un dels indrets on se solia celebrar, el passeig de Gràcia. Reunirà més de 200 colles de gegantes, capgrossos, castellers, bestiari i diables. Serà el mateix dia 24 a les cinc de la tarda. D'altres anys, la cavalcada ha recorregut les Rambles i els carrers de la muntanya de Montjuïc.
A l'arxiu històric de TVE Catalunya hem trobat l'enregistrament dels serveis informatius del 1968 per a l'espai Panorama de Actualidad. Possiblement es va gravar el dia 24 i es devia emetre l'endemà, però no se'n sap la data exacta. Llavors es rodava tot en cinema i calia revelar les pel·lícules.
Les imatges mostren les carrosses temàtiques d'indrets emblemàtics o entitats de la ciutat: el cos de Bombers, els Cors d'En Clavé, les instal·lacions del Zoo de Barcelona... Tampoc no hi falta la Banda Municipal ni els grups de majorettes, tan típics de l'època. Damunt d'aquesta notícia hi podeu veure d'altres imatges, en color, d'aquestes noies que feien desfilades amb vestits i barrets llampants. Una influència francesa que es va fer popular a moltes festes majors arreu de Catalunya als anys seixanta.
Una festa d'orígens ben barcelonins
Les Festes de la Mercè són des de mitjans del segle XIX, i exceptuant el franquisme, laiques i civils. Però l'origen és religiós. Fan referència a la marededeu de la Mercè i a les tres persones que suposadament la van veure, al segle XIII, i a les que els va demanar que salvessin els cristians de mans dels sarraïns. El missatge l'hauria rebut el 1203 un comerciant, sant Pere Nolasc, que va invertir tot el seu patrimoni per pagar l'alliberament dels captius. El 1204 s'hi va afegir sant Ramon de Penyafort, clergue i escriptor de la Catedral de Barcelona. El 24 de setembre de 1218 va ser Jaume I el Conqueridor, Comte de Barcelona, qui hauria parlat amb la marededeu. Amb l'ajut del rei, Pere i Ramon funden l'Orde dels Mercedaris, amb seu a la Basílica de la Mercè de Barcelona. L'entitat continua treballant actualment en la reinserció dels joves, sobretot a les presons.
Barcelona conserva actualment el seu Bestiari Popular i el que no falla mai, els balls de les colles de gegants. Una bona mostra de les Festes de la Mercè que hem viscut les trobareu a les imatges del nostre arxiu històric. També hi podreu veure com sempre fem rotllana amb la dansa nacional, la sardana.