Enlaces accesibilidad
La Mercè 2021

Comencen les festes de la Mercè: tot el que has de saber

Per
Comencen les festes de la Mercè

Arriben les Festes de la Mercè de nou marcades per la pandèmia. Les celebracions, repartides entre el 23 i el 26 de setembre, es duran a terme en 23 punts de la ciutat. S'han organitzat més de 500 activitats i hi ha més de 1.000 artistes acreditats. Enguany serà necessari reservar entrada per a la majoria d'esdeveniments i hi haurà algunes restriccions que caldrà complir.

Escenaris de celebració:

Sants-Montjuïc:

Al jardí dels Drets Humans s'habilitaran les activitats del Mercè Arts de Carrer en el marc del Pla de Barris. D'altra banda, els espectacles d'aquest projecte es realitzaran en el Palauet Albéniz. També el Castell de Montjuïc acollirà la programació de Circ de la Mercè, i en l'Estadi Olímpic de Montjuïc tindran lloc els concerts de les emissores de ràdio col·laboradores de la festa.

A Ciutat Vella:

La plaça de Sant Jaume acollirà el tradicional Toc d'Inici, en el qual es recordarà a Jordi Fàbregas, un referent de la música tradicional catalana. Hi haurà concerts en la plaça Joan Coromines, en la plaça Reial i en el Moll de l'Assot, mentre que el parc de la Ciutadella serà un espai per a gaudir de la cultura popular i dels espectacles del Mercè Artes de Carrer.

L'Eixample:

Els més petits podran celebrar les festes municipals al parc de Joan Miró, on hi haurà programació infantil. En el passeig de Gràcia, se celebrarà el 150 aniversari de la Mercè amb una trobada única de tot el patrimoni festiu de la ciutat. I l'Antiga Fàbrica Estrella Damm serà un dels escenaris principals del BAM.

Horta-Guinardó:

El camp de futbol de la Vall d'Hebron acollirà, per primera vegada, els grans concerts de la Mercè. D'altra banda, als jardins del Doctor Pla i Armengol, els barcelonins podran gaudir de les propostes musicals més reposades i d'autor.

Nou Barris:

En el Turó de la Peira els Pallassos Sense Fronteres protagonitzaran les activitats més solidàries de la Mercè. En la Plaça Major de Nou Barris tocaran les grans orquestres simfòniques de Catalunya, i a la Casa de l'Aigua hi haurà actuacions amb l'humor com a protagonista en el marc del Pla de Barris.

Sant Andreu:

Al parc de la Trinitat hi haurà proposades de cultura urbana i altres activitats del Pla de Barris. En el recinte Fabra i Coats, els interessats en les propostes alternatives trobaran el seu lloc en el marc del festival Acció Cultura Viva.

Sant Martí:

Traslladarà l'Havana–la ciutat convidada d'enguany– als barcelonins en Utopia 126, on es presentaran propostes artístiques de la capital cubana. D'altra banda, la Plataforma Marina Fòrum serà un altre dels escenaris de concerts del programa de Música Mercè.

Ada Colau

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha negat que es tanqui la plaça Sant Jaume per evitar una xiulada i ha acusat JxCat de mentir i buscar la "confrontació". En declaracions a Ràdio 4 i La2, ha explicat que hi assistiran 600 persones que tenen reserva prèvia i que es perimetrarà la zona com en la resta d'activitats. Ha recordat que el pregó es fa sempre al Saló de Cent i que el que hi haurà a Sant Jaume és el Toc d'Inici, que es recupera.

"No és una festa de carrer" assegura i demana responsabilitat entre tothom i també pels veïns. "Que la gent tingui en compte que el carrer és com el pati de casa teva i que hi pot ser la teva mare o tieta dormint".

30% més d'agents policials

Les festes tindran un dispositiu policial especial pensat per reforçar la seguretat als carrers i evitar botellots i aglomeracions. La ciutat tindrà un 30% més d'agents de la Guàrdia Urbana al carrer que en un cap de setmana habitual, amb un total de 1.005 policies, 467 dels quals destinats al torn de nit, on es preveu que es puguin registrar més situacions amb consum d'alcohol en la via pública. L'Ajuntament ha detectat fins a tretze espais prioritaris on es reforçarà la presència policial, a la vegada que es reforçaran les rutes procedents de l'Estadi Olímpic i la zona litoral per evitar casos d'assetjament masclista. La ciutat també destinarà 700 persones a reforçar la neteja de l'espai públic.

Tornen els castells

El Procicat ha autoritzat la celebració de castells a Catalunya, pocs dies abans de la Mercè. Per tant, es podran recuperar les actuacions amb un màxim de 160 persones per colla i 25 grallers, que hauran de ser grup bombolla i mantenir les distàncies de seguretat. A més, la formació de castells no podrà durar més de 15 minuts i queda prohibida la interacció amb altres colles o el públic.

Transport públic ininterromput

El Metro funcionarà sense interrupció les nits del dijous 23, divendres 24 i dissabte 25, per la qual cosa els trens circularan des de les 5 de la matinada del dijous fins a les 12 de la nit del diumenge 26; a més, es preveu reforçar les freqüències a partir de les 22 hores, sobretot en la línia 4.

El Tram també realitzarà servei ininterromput en les línies T2, T3, T4 i T5 des de les 5h de la matinada del dijous fins a les 12h de la nit del diumenge.