Enlaces accesibilidad
Volcà en erupció

La lava ja ha soterrat 390 habitatges a la Palma

Per
Més de 5.000 persones evacuades de tres municipis de La Palma

El nou volcà en la Cumbre Vieja de la Palma fa més de cinc dies que va entrar en erupció. El flux de lava continuen sepultant desenes d'habitatges, infraestructures i cultius al seu pas. Ja són més de 390 les cases engolides. L'erupció ha obligat a desallotjar de moment a unes 6.000 persones, d'elles 50 amb mobilitat reduïda. La superfície afectada és ja de 180 hectàrees en tota l'illa amb fonts de fins a 15 metres d'alçària.

L'Executiu canari celebra aquest divendres un consell extraordinari a la Palma per a aprovar un paquet d'ajudes d'emergència als damnificats per l'erupció i manté una reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez. Mentrestant, l'illa espera el moment en què la lava arribi sobre la mar, encara que els experts no tenen la certesa que succeeixi finalment. En qualsevol cas, en cas de produir-se, seria un dels moments més crítics per a la protecció de la població per l'emanació de gasos. De moment, l'erupció volcànica ha emès ja entre 6.140 i 11.500 tones diàries de diòxid de sofre (SO2) a l'atmosfera, segons les dades de l'Institut Volcanológico de Canàries (Involcan).

Durant aquest dimecres, el volcà ha entrat en les últimes hores en una nova fase, en la qual s'ha registrat un augment de "la intensitat de l'activitat explosiva" de les boques obertes. En les últimes quatre hores la Xarxa Sísmica Canària ha certificat "un fort increment en l'amplitud del tremolor volcànica", la qual cosa suposa major activitat en l'expulsió de lava des del volcà. Des d'aquest dimarts s'ha pogut veure aquesta creixent explosivitat en comparació amb l'activitat que va tenir el dilluns.

La Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de Canàries manté el nivell 2 d'emergència (semàfor vermell) amb l'activitat concentrada principalment en quatre boques actives, l'última de les quals es va obrir aquest dimarts a les 19.56 (hora local) amb una emissió de bugades de lava similar a les anteriors.

Zona d'emergència

Els danys són enormes, ja que res es pot fer per a salvar a les cases, les infraestructures, els camins i, fins i tot, una escola, que estan en el recorregut de la llengua de lava que des d'aquest dilluns emergeixen de les nou boques. De moment, les autoritats comptabilitzen més d'un centenar d'habitatges totalment engolits per la lava, de les quals bona part han quedat sepultades sota la lava, i demanen als veïns no acostar-se a la zona.

El president canari estima que les pèrdues superaran els 400 milions d'euros. El president, Pedro Sánchez, ha explicat que el Govern central ha engegat el procediment per declarar l’Illa de La Palma zona d’emergència.

La ministra portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, ha fet una crida a la prudència i ha demanat a la població que "mantingui" aquest "comportament exemplar" i no s'acosti a menys de dos quilòmetres del centre d'emissions per a "evitar l'exposició a aquest efecte dels gasos".

Rodríguez ha explicat que l'administració central col·labora en l'operatiu de seguretat amb 540 persones (Guàrdia Civil, Policia i Unitat Militar d'Emergències) mentre les administracions locals i autonòmiques han mobilitzat a 50 persones.

Afectacions per terra i mar, però no per aire

Tots els aeroports de Canàries estan operatius malgrat l'erupció, però hi ha al voltant de cinc carreteres tallades a prop de Tacande. Per la via marítima, la prohibició de navegar afecta a una zona delimitada del litoral occidental de La Palma i la paral·lela a la costa, a mitja milla del litoral.

L'erupció volcànica de l'illa de la Palma ha emès ja entre 7.997 i 10.665 tones diàries de diòxid de sofre (SO2) a l'atmosfera, segons les dades de l'Instituto Volcanológico de Canàries (Involcan). Aquest organisme ha calculat la velocitat del flux de lava que ha anat baixant a mesura que ha anat apropant-se al mar: de 700 metres per hora a la part més alta fins als 300 metres per hora que està assolint durant les últimes hores.

Els veïns de la zona veuen amb perplexitat, però també amb preocupació com la lava avança imparable destrossant carreteres, cases i camps de conreu. Dues catalanes ho estan vivint de prop. La Núria fa cinc anys que viu a l'illa: "La contradicció de l'admiració de la terra, d'incertesa i també de veure gent que pateix si ho perdrà tot o no".

Es desconeix la durada de l'erupció

Els experts, de moment, no poden saber quants dies durarà aquesta erupció que va començar el diumenge a la tarda. El vulcanòleg, Joan Martí Molist, considera que l'escenari és molt incert: "Més o menys, de dues setmanes a dos mesos, sense poder ser precisos perquè no se sap de la quantitat exacta de lava que ha de sortir".

En una entrevista al ‘Cafè d’idees’, el conseller de Medi Ambient de l’Ajuntament de El Paso, Omar Hernández, explica que segueixen evacuant a persones: "Hem estat tota la nit atenent als veïns".

Sense danys personals

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que l'executiu ja està fent els passos per a declarar zona catastròfica. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha retardat el seu viatge a Nova York i ha viatjat a l'illa per conèixer de primera mà l'evolució de l'erupció. Des d'allà ha enviat un missatge de calma davant l'erupció volcànica. La seguretat, ha dit, està garantida.

A Cumbre Vieja esclata una columna de fum i cendra vista des de Los Llanos de Aridane a l'illa de La Palma

A Cumbre Vieja esclata una columna de fum i cendra vista des de Los Llanos de Aridane a l'illa de La Palma AFP

El president de Canàries, Ángel Víctor Torres ha confirmat que no hi ha "constància de ferits" encara que alguns habitatges, gairebé 200, estan afectades pel foc. De moment no hi ha cap persona afectada.

Un pla d'evacuació a temps

L'erupció s'ha produït a la coneguda com a Montaña Rajada, al municipi de El Paso, després d'una setmana amb multitud de petits sismes, més de 1.450 registrats, de magnitud 4 a l'escala de Richter. Una activitat que seguen ben de prop els investigadors i tècnics fins que diumenge les autoritats canàries ja abans de l'erupció havien decidit traslladar les persones amb mobilitat reduïda. També van avisar a la resta perquè preparessin les maletes. Es van evacuar els barris de Tacande, Todoque, La Bombilla, La Laguna, El Remo i Puerto Naos, dels municipis de El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte.

Segons els càlculs d'alguns científics, el volcà expulsarà uns 20 milions de metres cúbics de lava, i tot fa preveure que no hi haurà nous punts d'erupció, uns set o vuit actualment, i que com a màxim hi haurà algunes petites noves fissures.

Catalunya

Malgrat que el tipus de volcà que ha explotat a l'illa de La Palma és el mateix que es troba a la zona volcànica de la Garrotxa, els experts asseguren que és "altíssimament improbable" que a Catalunya hi pugui haver una erupció de la mateixa magnitud, almenys en un futur pròxim. "Aquí no tenim cap símptoma que el nostre vulcanisme es pugui reactivar en breu", assegura el geòleg i vulcanòleg, Joan Martí. Martí explica que la zona tectònica de les Canàries és molt més activa, fet que provoca que les erupcions siguin més freqüents. Així mateix, des de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) asseguren que els moviments sísmics que hi ha al territori català "no tenen res a veure" amb l'activitat volcànica.