Carles Puigdemont, declara partir les 14 hores davant del jutge italià
- L'expresident de la Generalitat volava cap a l'illa italiana i no tenia immunitat parlamentària europea des de juliol
- Els partits independentistes condemnen la detenció i PP, Cs i Vox la celebren
- El seu equip jurídic demana que li retornin la immunitat
L'expresident del Govern català, Carles Puigdemont, ha estat detingut a Sardenya. Puigdemont fugit de la Justícia espanyola des de la tardor de 2017. L'expresident català arribava a l'illa italiana per participar en un esdeveniment cultural català i ha estat arrestat per agents de paisà per l'euroordre emesa pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, instructor de la causa del 'procés', segons ha pogut confirmar RTVE.
Puigdemont encara espera a la presó de Sassori que el cridi el jutjat i ja ha rebut la visita del seu advocat italià. L'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, manté que "aquesta detenció és en funció de l'euroordre de 14 d'octubre de 2019 que, per imperatiu legal, segons estableix l'Estatut del TJUE, es troba suspesa". En una entrevista per telèfon al 'Cafè d'idees', Boye diu que el Suprem no és òrgan competent per parlar amb el TJUE: "La política exterior li correspon al govern, no al Suprem".
Boye considera defensa que la detenció no s'ha fet d'acord amb el dret: "Algú té un problema aquí i no som nosaltres". "La justícia italiana no ha decidit res, ha sigut la policia de l'aeroport", assegura l'advocat de Carles Puigdemont.
Ha afegit també que "Espanya va informar el Tribunal General, i així es recull en la resolució de 30 de juliol passat, que cap país executaria una ordre d'aquestes característiques; en la mateixa resolució el vicepresident del TGUE va indicar que, de ser necessari, se sol·licités una nova mesura cautelaríssima".
El polític català podrà sol·licitar de nou mesures cautelars al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per a tractar de recuperar la seva immunitat com a eurodiputat i parar la seva extradició a Espanya.
Ona de reaccions polítiques davant la detenció
La notícia de la detenció de Carles Puigdemont ha generat una allau de reaccions polítiques immediata: una condemna unànime de tots els partits independentistes de la detenció de Puigdemont. L'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat "la més enèrgica condemna" davant la "persecució i repressió judicial" minuts després que hagi transcendit la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya. Aragonès ha suspès tots els seus actes que tenia organitzats per les festes de La Mercè i els seguirà des del Palau de la Generalitat.
Albert Batet (JuntsxCat) diu que els estàndards de la justícia espanyola han tornat a quedar en evidència: "Qui mana a Espanya? Mana el Tribunal Suprem o mana un estat?"
Xavier Pellicer defensa que la detenció de Carles Puigdemont a Itàlia forma part d'un plantejament polític de l'Estat que manté la "piconadora repressiva contra l'independentisme". El diputat de la CUP diu que és impossible dialogar amb un Estat que no vol dialogar i que no vol posar una solució política al conflicte.
Per una altra banda, el Partit Popular, Ciutadans i Vox celebren aquesta detenció perquè, diuen, desitgen que sigui jutjat a Espanya per "haver donat un cop d'estat a Espanya". Nacho Martín Blanco, portaveu al Parlament de Ciutadans, celebra la detenció de Puigdemont i que "possiblement" passi a disposició del Suprem: "És una bona notícia per la democràcia i l'estat de dret".
Manifestants contra la detenció tallen la Diagonal
Un centenar de persones s'han manifestat aquest matí davant del consolat italià contra la detenció de l'expresident Carles Puigdemont i han tallat la Diagonal de Barcelona. A la concentració, convocada inicialment per l'ANC, hi ha representant de JxCat, amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs o l'exconseller Jordi Turull, i també està prevista la presència del vicepresident Jordi Puigneró.
També hi ha l'exconsellera de Salut i vicepresidenta del Parlament, la republicana Alba Vergés, la diputada Jenn Díaz, així com el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, entre d'altres.
Els mossos han fet un fort desplegament policial, amb una desena de furgonetes a la zona. Els manifestants porten pancartes on es llegeix 'Independència o dimissió', o 'Puigdemont, President!'. També hi ha banderes estelades i cartells reclamant, en anglès, la llibertat per a Catalunya.
El Suprem assegura l'euroordre mai ha deixat d'estar vigent
La detenció de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Sardenya respon a una ordre europea de detenció (euroordre) cursada pel Suprem per un delicte de sedició i que mai ha deixat d'estar vigent, han informat EFE fonts d'aquest tribunal.
L'ordre va ser dictada pel jutge instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, el 14 d'octubre de 2019 quan el Suprem va condemnar per sedició als líders del procés sobiranista català que es van posar a la disposició de la justícia.
Aquest dia, Llarena va reactivar les ordres de detenció contra Puigdemont i la resta dels fugits a l'estranger i, des de llavors, no s'han desactivat, asseguren les fonts consultades per EFE.
El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va retirar el juliol passat la immunitat parlamentària a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i els altres dos eurodiputats de JxCAT, Toni Comín i Clara Ponsatí. Des d'Europa li van retirar la immunitat, però deixant clar que les ordres de detenció estaven suspeses i que si produïa un arrest es podien activar les cautelars.
En un acte dictat el tribunal va revocar la decisió provisional que va adoptar el passat 2 de juny de concedir-los temporalment la immunitat parlamentària fins que resolgués sobre el recurs que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori que va sol·licitar el Tribunal Suprem.
Des de l'oficina de l'expresident català, han explicat que Puigdemont s'ha desplaçat aquesta tarda a Sardenya procedent de Brussel·les per a assistir a la Trobada Internacional del Adifolk i per a reunir-se amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic d’Alguer. Quan ha arribat a l'aeroport de l'Alguer ha estat retingut per la policia fronterera italiana. Demà serà posat a la disposició dels jutges de la Cort de Apel, de Sàsser, que és competent per a decidir la posada en llibertat o la seva extradició".