Enlaces accesibilidad
Erupció a les Canàries

Una fractura del con del volcà provoca una nova colada més fluida

  • A les properes hores es decidirà si els veïns dels nuclis afectats recentment poden tornar a casa
  • L'aeroport de la Palma continua tancat i hi ha hagut aglomeracions per comprar bitllets al moll de Santa Cruz
  • Segueix l'última hora de l'erupció

Per
La lava emerge más fluida tras una rotura del cono del volcán

El con central del volcà Cumbre Vieja de l’illa canària de la Palma s'ha trencat parcialment i ha provocat una nova colada de lava més fluida direcció al mar. El director tècnic del Pla d’Emergències Volcàniques de Canàries (PEVOLCA), Miguel Ángel Morcuend, ha explicat que “ahir a la nit a la cara nord-oest del cràter es van obrir dues boques, que ara s'han fos en una de sola. I està fluint una nova colada que s'ha anat distribuint per sobre de l'anterior, amb final al barri de Todoque". Segons Morcuend, estem davant d'una erupció típica de les Canàries i no és estrany que en aquest tipus d'erupcions es fracturi el con del volcà. En tot cas, no suposa cap risc addicional per a la població.

L'aeroport de la Palma continua tancat per la cendra emesa pel volcà, i les aglomeracions a l'illa es concentren al port per sortir via marítima. En alguns moments del dia centenars de persones s'han aplegat al moll de Santa Cruz de la Palma per agafar un ferri cap a Tenerife, i hi ha hagut aglomeracions a la zona de venda de bitllets. Aena ha començat a netejar les pistes i la plataforma, en una superfície afectada que supera els 250.000 m2, equivalent a 50 camps de futbol, i encara no hi ha previsió de reobertura de l'aeròdrom.

Pel que fa a l’afectació dels rius de lava, Protecció Civil diu que els veïns dels nuclis habitats de Tajuya, Tacande de Abajo i la part que quedava de Tacande de Arriba, que van ser evacuats ahir, se’ls ha reallotjat en establiments hotelers. En 24 hores s’hauria de saber si poden tornar a casa. Els que treballen en la neteja de les cendres volcàniques han de seguir utilitzant mascaretes FFP2 i ulleres protectores perquè “estem davant d'un material que pot generar problemes bronquials, als pulmons i als ulls”.

El VELIRE, el vehículo de la UME que permite medir la toxicidad del aire - Ver ahora

L'antiga colada de lava està pràcticament aturada a Todoque. Avança a només uns 20 centímetres l'hora i es troba a 3.100 metres del con i a 2.100 de la costa. Les autoritats no s’atreveixen a fer una aproximació de quan pot arribar al mar. El volcà fa una setmana que està actiu i de moment ha obligat a evacuar unes 6.000 persones, a les quals s'han sumat dues centes més aquest dissabte. Els danys són difícils de quantificar però molts habitatges han quedat arrasats, així com conreus i algunes infraestructures. El govern espanyol aprovarà la declaració de zona catastròfica i un paquet de mesures especials per paliar els danys que s'han produït.