Enlaces accesibilidad
La Palma

Els 160 desallotjats divendres tornen a casa i l'aeroport torna a estar operatiu

Per
Lava que emite el volcán de Cumbre Vieja, en La Palma
Lava que emite el volcán de Cumbre Vieja, en La Palma.

L'aeroport de La Palma ha recuperat l'operativitat després de 24 hores tancat, i un cop enllestides les tasques de neteja de la cendra expulsada pel volcà, actiu des que va erupcionar a la zona de Cumbre Vieja fa una setmana.

Tot i això, les companyies aèries mantenen suspesos els vols per aquest diumenge, 55 en total, perquè l'anomenada 'pluja de cendra' posa en perill les maniobres habituals d'aterratge i enlairament. La direcció actual del núvol volcànic que surt des de Cumbre Vieja cap al nordest, on hi ha l'aeroport, fa impossible la reprogramació dels vols. Aquest diumenge AENA, l'ens que gestiona els aeroports a Espanya, ha informat que un cop acabades les tasques de neteja de la cendra acumulada a les pistes la instal·lació ja estava preperada per operar, sempre que prèviament Enaire, el gestor de la navegació aèria, aprovés els plans de vol.

Amb la recuperació de l'aeroport de La Palma, tots els aeroports de Canàrias estan operatius.

Llargues cues al Port de Santa Cruz de La Palma

Amb el tancament de l'aeroport, centenars de persones van col·lapsar ahir dissabte el moll de Santa Cruz de La Palma per sortir de l'illa en vaixell. Grans cues que encara es mantenen en certs moments del dia d'avui. L'elevada demanda ha obligat les navieres a reforçar les connexions i doblar el número de vaixells. De fet, en menys d'un dia es calcula que han transportat més de 3.000 passatgers.

Els habitants de Tajuya, Tacande Alto y Tacande Bajo tornen a casa

Les aproximadament 160 persones que van ser desallotjades divendres per la intensificació de l'erupció volcànica ja han rebut autorització per tornar a casa un cop comprovat que la seva integritat no corre perill. María José Blanco, directora de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, ha informat que tots els indicadors, tremor sísmic, senyals sísmiques i les deformacions del terreny, ofereixen valors estables.

El volcà segueix generant explosions. Per això les autoritats adverteixen a les persones que viuen en un radi de cinc quilòmetres que es mantinguin lluny de les finestres per si es trenquessin els vidres. La Conselleria d'Educació del govern canari mantindrà tancat aquest dilluns algunes escoles dels municipis de Los Llanos de Aridane i de El Paso, segons el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende.

La vida en La Palma más allá del volcán - Ver ahora

A les últimes hores ha arribat una quantitat més gran de cendra a municipis allunyats del centre de l'erupció, com Santa Cruz de La Palma, Villa de Mazo, Breña Alta, Breña Baja y Puntallana, sobretot a causa del vent que bufa des del sudoest a una alçada superior als 1.400 metres, mentre que el núvol de gasos del volcà arriba fins als 4.000 metres. Malgrat que el volcà emet 25.000 tones diàries de diòxid de sofre, la qualitat de l'aire per a la població a tota l'illa és bona i no representa cap risc per a la salut.