Enlaces accesibilidad
La Palma

El volcà torna a expulsar fum i cendres, i s'espera que la lava arribi a la mar de manera "imminent"

  • S'espera que la lava del volcà arribi de manera "imminent" de la costa de l'illa causant núvols de vapor i àcids
  • L'activitat aquest dilluns s'ha intensificat al sud de l'illa on s'hi han enregistrat 16 terratrèmols
  • Segueix l'erupció del volcà en directe

Per
Es paralitza l'activitat volcànica a la Palma mentre s'espera que la lava arribi al mar
Es paralitza l'activitat volcànica a la Palma mentre s'espera que la lava arribi al mar

El volcà ‘Cumbre vieja’, a El Paso (La Palma), ha cessat la seva activitat exterior a primera hora del matí d’aquest dilluns, després de vuit dies en erupció. D’aquesta manera, ja no expulsa ni renta, ni cendres, ni fum, tot i que sí que s'estan detectant algunes explosions. De fet aquesta activitat s’ha traslladat al sud de l’illa canària. En aquesta zona s’han enregistrat 16 terratrèmols localitzats a Fuencaliente, segons les dades recollides per l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

El volcà des que va començar l'erupció el passat diumenge, ha cobert ja un total de 166 hectàrees i ha destruït ja 350 edificacions, segons el seguiment per satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea.

La lava tocarà la mar de forma imminent

El president del Govern de Canàries, Ángel Víctor Torres, ha assegurat aquest dilluns que la previsió és que la lava del volcà arribi de manera "imminent" de la costa de l'illa.

La lava se situa a una mica més de quilòmetre i mig de la costa després que la tarda de diumenge sobrepassés el nucli del barri de Todoque, on els veïns van ser desallotjats fa dies de manera preventiva.

Aquesta noti, el Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic de Canàries (Pevolca) ha ordenat el confinament de Sant Borondón, Marina Alta, Marina Baixa i La Comtessa, davant la possibilitat que la lava del volcà de la Palma arribi a la mar.

Mentrestant,  l’aeroport continua obert, encara que algunes companyies aèries com Binter mantenen paralitzats els vols amb La Palma fins aquest dilluns a les 13 hores.

L'aerolínia Binter ha informat que la situació del núvol de cendra obliga a mantenir la paralització temporal dels vols amb la Palma. Ha assenyalat que pren aquesta decisió per "causes de força major".