Govern i agents socials aconsegueixen un acord per a prorrogar els ERTO fins al 28 de febrer
- La pròrroga ha estat ratificada, segons ha confirmat a última hora de la nit la CEOE, malgrat les seves reticències inicials
El Govern, sindicats i patronal han aconseguit un acord aquest dilluns per prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins al pròxim 28 de febrer, un mes més que el negociat en anteriors propostes. En aquest nou esquema, s'emportarà el comptador a zero fins al 31 de desembre de 2022. És a dir, el temps consumit de desocupació des de setembre de 2020 no computarà quan es produeixi un acomiadament per qualsevol causa després de l'1 de gener de 2023.
A més, compta amb exoneracions de major quantia per a les companyies que ofereixin accions formatives als treballadors suspesos d'ocupació. D'aquesta manera, les empreses de més de 10 empleats comptaran amb un 40 % d'exoneració en el cas que no s'imparteixi formació i un 80 % en el cas que sí que ho faci. Per a les empreses de fins a 10 treballadors, seran d'un 50 % i un 80 %, respectivament.
Les empreses d'entre 10 i 49 empleats hauran d'emprar 30 hores en accions formatives, en tant que les de més de 50 treballadors hauran d'arribar a 40 hores. Així mateix, es vinculen les activitats formatives amb un increment de crèdit per al finançament en l'àmbit de la formació programada, recollida en la Llei 30/2015 pel qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.
L'acord manté els beneficis laborals dels treballadors, com la prohibició d'acomiadar i realitzar hores extres, l'impediment de realitzar contractacions noves en empreses que estan aplicant ERTO, o el veto a l'externalització mentre es gaudeixen dels beneficis d'aquesta legislació.
Les parts valoren positivament el text
UGT ha assenyalat en el seu comunicat, que el text ja contenia millores com el fet que el silenci administratiu durant les resolucions s'aplicarà amb caràcter positiu o que les pròrrogues es puguin tramitar durant tot el mes d'octubre. Així, aquesta extensió es realitzarà en dues fases. Durant la primera, que durarà fins al 31 d'octubre, es mantindran les condicions actuals. A partir d'aquesta data, s'iniciarà la segona fase amb les condicions pactades i es prolongarà fins al 28 de febrer de 2022.
Des de CC.OO. valoren positivament el text preaprovat. "Una vegada més els agents socials han buscat acords per a protegir l'ocupació", han afirmat. El seu secretari general, Unai Sordo, ha manifestat la seva satisfacció per aquest principi d'acord que "manté i millora els drets per als treballadors". "Estem satisfets de renovar l'eina, la palanca que ha servit perquè a Espanya no es destruïssin llocs de treball", ha agregat.
Per la seva banda, la CEOE ha emès un comunicat en el qual confirmava que ha donat el vistiplau per "unanimitat" a l'acord. "Els empresaris espanyols valorem positivament l'ampliació del termini que havíem sol·licitat i que protegeix, així, a les empreses espanyoles en ERTO perquè puguin arribar a la campanya de Setmana Santa esperem que en un context de normalitat", afegeixen.
Prestació per a autònoms i mesures extraordinàries per a la Palma
D'altra banda, es recupera la prestació extraordinària per a les persones amb contractes fixos discontinus i es garanteix el comptador a zero per a aquest col·lectiu, que abans no estava garantint. Així mateix, es manté la prestació del 70% durant tota la vigència de l'acord.
Igualment es mantenen en les condicions d'accés a la prestació, encara que no tinguin el temps requerit cotitzat, l'obligació del manteniment de l'ocupació, la prohibició de les hores extres i noves contractes o subcontractes, la prohibició del repartiment de dividends.
Així mateix, la Seguretat Social i les principals associacions d'autònoms han tancat un acord per a prorrogar fins al 31 de gener la prestació per cessament d'activitat per als treballadors per compte propi afectats per la crisi de la COVID-19.
Des de l'Associació de Treballadors Autònoms (LLIGA), el seu president, Lorenzo Amor, ha confirmat l'acord amb el Govern i els sindicats. "Es manté la prestació extraordinària de cessament d'activitat per als autònoms fins al 31 de gener", ha publicat Amor en el seu compte de Twitter. A més, en una entrevista en Ràdio Nacional, Amor ha destacat que "no tenia sentit a 5 mesos de la meta deixar als autònoms en fora de joc. Vull agrair la intenció del Govern de buscar un acord. A més, la CEOE ha tornat a donar la cara pels autònoms".
Quant a la situació de les Illes Canàries, en la proposta es regulen mesures extraordinàries per a les companyies i persones treballadores de les Illes Canàries afectades per l'erupció volcànica, exoneracions d'un 100% en ERTO d'impediment i de 90% en els ERTO de limitació.
Aquest preacord, que de ser ratificat serà aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres, ha arribat in extremis mancant tres dies perquè finalitzi l'anterior pròrroga i després de celebrar diverses reunions per a salvar els esculls entre ministeris, sindicats i patronals.
Un dels punts que havia generat més polèmica ha estat, precisament, la proposta del Govern de condicionar les exoneracions a les accions formatives per als treballadors. Una mesura que tant sindicats com patronals consideraven que no era el moment d'aplicar-se i que havia de fer-se amb suficients garanties.