Enlaces accesibilidad
Macrobotellots

ERC i JxCat reclamen a Colau un ple extraordinari per parlar dels macrobotellots

  • El sindicat SAPOL reconeix que es troben amb una "manca d'autoritat" i que hi ha una "sensació d'impunitat"
  • Turisme de Barcelona titlla les imatges d'aquest cap de setmana "d'inacceptables" i reclama una taula amb el sector

Per
Tercera i última nit de la Mercè amb botellades

Darrera nit de les festes de la Mercè, en diumenge i per tant més tranquil·la que les anteriors. Hi ha hagut botellades i aglomeracions, però en menor mesura. Després del que s'ha vist a la ciutat durant els últims dies, els grups municipals d'ERC i JxCat a l'Ajuntament de Barcelona demanen a l'alcaldessa Ada Colau que convoqui un ple extraordinari per parlar dels macrobotellots.

"Barcelona viu un estat d'emergència nocturna que necessita resposta urgent", ha piulat el líder republicà al consistori, Ernest Maragall, que ha afirmat que cal afrontar "aquest present inacceptable".

En el text registrat, els dos grups constaten que aquests dies hi ha hagut grans concentracions de persones que han acabat amb actes vandàlics, ferits, destrosses i saquejos, entre altres i apunten que "davant d'aquests fets, la ciutat i l'Ajuntament de Barcelona no poden restar impassibles".

Consideren que el dispositiu de prevenció planificat pel govern municipal ha estat "deficient" i reproven les declaracions fetes per l'alcaldessa Ada Colau i els tinents d'alcaldia Jaume Collboni, Albert Batlle i Jordi Martí, ja que hi veuen "centrifugació de culpes".

Aragonès respon a les crítiques de Colau

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "no té raó" pel que fa a les crítiques per manca de Mossos als aldarulls dels últims dies a la ciutat. "Els dispositius han estat dissenyats per la Guàrdia Urbana i nosaltres hem estat sempre a disposició. Quan s'ha requerit més presència de Mossos, allà hi hem estat. Cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats", ha afegit en una entrevista a 'Ràdio 4 i La2'. Aragonès també ha dit que s'han de diferenciar els robatoris de la gent que ha participat en botellots. Per això, segons ha dit, hi ha desenes de detinguts per actes violents, no per estar al carrer bevent.

Aragonès ha augurat que en la mesura que es normalitzi l'oci nocturn hi haurà una part de la gent que participa en botellots que tornarà als establiments, però ha afegit que una altra part no ho farà.

"Necessitem un canvi penal"

El portaveu del sindicat SAPOL de la Guàrdia Urbana, Jordi Rodríguez Lima, lamenta que el dispositiu de Mossos va ser "molt justet" en el segon dia de botellots a Barcelona durant les festes de la Mercè. En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, assegura que els vàndals d'aquestes jornades ja anaven preparats per a aquest "final de festa". I reconeix que es troben amb una "manca d'autoritat" i que hi ha una "sensació d'impunitat": "Necessitem un canvi penal".

Jordi Rodríguez (SAPOL): "El dispositiu dels Mossos va ser molt justet"

El portaveu del CSIF (sindicat de la Guàrdia Urbana) acusa directament el govern municipal d'Ada Colau d'haver "incitat l'odi cap a la policia". "N'estem pagant les conseqüències", afirma. Considera que les administracions autonòmica i local no han condemnat amb prou contundència els fets.

"No identifiquem delinqüència amb joventut"

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, demana no identificar delinqüència amb joventut després dels aldarulls originats als macrobotellots de l'avinguda Maria Cristina i de la platja del Bogatell, el darrer cap de setmana a Barcelona. Són actituds i situacions, diu, que s'han de "separar". El conseller assegura que els Mossos perseguiran els fets delictius perquè no quedin impunes. Sobre els botellots, Elena fa una crida a "reflexionar" sobre el model d'oci nocturn i sobre com gestionar la necessitat de milers de persones de practicar-lo al carrer: "Hi ha causes que són estructurals i altres conjunturals, com el tancament dels locals d'oci nocturn i la situació pandèmica que estem vivint".

Tercera i última nit de la Mercè

Tercera i última nit de la Mercè

Turisme de Barcelona condemna les imatges

Turisme de Barcelona ha condemnat les imatges "inacceptables" d'aquest cap de setmana i ha reclamat "amb molta fermesa" solucions a la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. En concret, ha proposat impulsar una taula amb representació de les administracions, així com dels sectors empresarials de la ciutat.