Enlaces accesibilidad

La lava arriba a 800 metres de la mar i canvia de direcció al nord

  • Diversos nuclis poblacionals del municipi de Tazacorte han estat confinats
  • La llengua de lava podria arribar a la costa en les pròximes hores
  • Segueix l'erupció del volcà en directe

Per
La lava flueix i el fum s'eleva durant l'albada després de l'erupció d'un volcà a l'illa de La Palma, a Todoque
La lava flueix i el fum s'eleva durant l'albada després de l'erupció d'un volcà a l'illa de La Palma, a Todoque

L'erupció del volcà de 'Cumbre Vieja', a l'illa canària de la Palma segueix per novè dia i ha tornat a registrar fortes explosions després d'haver-se produït aquest dilluns durant dues hores una aturada de l'activitat volcànica. Mentre diversos nuclis de població del municipi de Tazacorte segueixen confinats davant la possibilitat que la lava, que es troba a 800 metres de la mar, arribi a l'aigua i generi gasos nocius.

El volcà ha format una gran llengua de lava que descendeix des del seu con principal pel camí obert per les dues anteriors.

La lava ha cobert ja un total de 258 hectàrees i gairebé 600 edificacions, segons el seguiment per satèl·lit del programa Copérnicus de la Unió Europea. La fase d'alternança de pausa i de lleugera activitat eruptiva en la qual ha entrat el volcà no suposa per força que l'erupció vagi a detenir-se, per la qual cosa els tècnics i científics continuen analitzant cada dada per a detectar possibles novetats.

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la primera fase d'ajudes per a la reconstrucció de l'illa de la Palma, així com un paquet de mesures immediates per a pal·liar els efectes de l'erupció del volcà.

Respecte a la situació de les Illes Canàries, en la proposta es regulen mesures extraordinàries per a les companyies i persones treballadores de les Illes Canàries afectades per l'erupció volcànica, exoneracions d'un 100% en ERTO d'impediment i de 90% en els ERTO de limitació.

L'erupció ha obligat a desallotjar de moment a unes 6.000 persones, molts dels quals han perdut les seves cases i negocis.