Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Sílvia Soler ens presenta 'Nosaltres, després'

  • L'escriptora revela el "doble confinament" que ha viscut en el difícil procés per escriure aquesta novel·la
  • Soler explica la importància i influència que ha tingut la seva mare per a ella
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Sílvia Soler ens presenta 'Nosaltres, després'

Sota la premissa "quatre amics i un daltabaix que ho canviarà tot", Sílvia Soler publica una nova novel·la que parla de l'amor en totes les seves formes. L'exitosa escriptora visita el Cafè d'idees de Gemma Nierga per presentar aquest nou llibre, Nosaltres després, i conversar sobre literatura i la seva trajectòria.

Doble confinament: pandèmia i càncer

Aquesta darrera novel·la, èxit en vendes en llengua catalana, ha estat gestat durant un període "molt difícil" per a l'autora. Explica que va patir càncer quan ja havia arrancat la novel·la, en tenia un terç escrit, i va haver d'aturar l'escriptura. No només no va escriure, cosa que pot ser habitual, sinó que no hi va pensar en absolut durant els prop de set mesos de malaltia. "Havia sortit d'aquell món. Els personatges em semblaven desconeguts", reconeix.

A més, això va coincidir al cap de poc amb l'arribada del coronavirus, en plena quimioteràpia. Soler defineix el període com un "doble confinament", però celebra que la pandèmia no va afectar el seu tractament, un dels temors que tenia. Tot i això, el va haver de fer sola i no podia rebre visites d'amics i familiars a casa.

Deixant a banda tot plegat, l'escriptora considera que no ha afectat de manera òbvia en la seva darrera novel·la: "Ni el càncer, ni la pandèmia. De l'últim que volia parlar era de malalties". De totes maneres, creu evident que totes les vivències viscudes hi poden haver tingut una influència.

Els grans temes

A Nosaltres, després, l'autora explica que pretenia tractar diferents temes rellevants per a ella. Se centren en l'amor i les formes d'estimar, en totes les facetes, però no només en això.

D'una banda, insistir en la importància de l'atzar a la vida, "que és més del que pensem". Després les diverses cares de l'amor i les diferents maneres d'estimar: "L'important és l'amor", diu. I, finalment, també de la reconciliació, i l'esforç que han de fer els personatges per reconciliar-se entre ells, amb el seu passat i amb la vida.

Sílvia Soler reconeix que Nosaltres, després guarda certa relació amb el seu film preferit, Los amigos de Peter. "M'agraden les que parlen de l'amistat de gran recorregut". En aquest sentit, ha heretat dels seus pares el fet de valorar l'amistat i els amics.

La importància de la mare

"Sense ella, potser no hauria estat escriptora", reconeix Soler. La també periodista ens parla de la importància i influència de la seva mare, no tant perquè fos escriptora, sinó també perquè va ser professora de llengua i literatura i a casa estaven envoltats de llibres. Els amics dels pares també estaven relacionats amb la literatura, i sempre trobaven als seus primogènits llegint a casa.