Enlaces accesibilidad
Alerta per sequera a l'Anoia

Com funciona l'aqüífer de Carme - Capellades?

  • El nivell de l'aqüífer baixa fins als 322 metres sobre el nivell del mar a causa dèficit de pluja
  • L'Agència Catalana de l'Aigua declara l'alerta per sequera a l'Anoia on es limita el consum d'aigua

Per

Funcionament de l'aqüífer de Carme Capellades

L'Agència Catalana de l'Aigua ha declarat l'alerta per sequera a gran part de la comarca de l'Anoia on un total de 15 municipis de la zona se'ls limita el consum d'aigua a 250 litres diaris. En aquesta zona també es limiten el reg de parcs i de zones verdes, es prohibeix l'ompliment de fonts i la neteja de carrers.

La causa principal és la sequera extrema i el dèficit pluviomètric que sobretot afecta les comarques de Barcelona i que està perjudicant els aqüífers de la zona, com és el de Carme-Capellades que abasteix aigua potable a l'Anoia.

Com funciona l'aqüífer de Carme-Capellades?

Per entendre-ho millor, un aqüífer és piscina subterrània, en aquest cas de 500 metres de fondària i de formació geològica fa 50-100 milions d'anys. Es troba entre els municipis de la Llacuna, Carme i Capellades. Té una grandària de 280 km², una extensió com la de tres ciutats de Barcelona.

Extensió de l'aqüífer d'uns 280 km²

Quan plou, l'aigua entra per la Serra d'Ancosa, a La Llacuna. És el que s'anomena àrea de recàrrega. Això permet omplir d'aigua l'aquïfer i aquesta acaba abastint els pous i la bassa de Capellades. El gener de 2020 el nivell de l'aquïfer estava prop dels 340 metres, fruit de les pluges abundants.

L'aqüífer en una situació de pluges abundants

Enguany a la Llacuna que és per on s'omple l'aqüífer, només s'han recollit 280 litres, el segon període més sec, després del de 2019 amb dades des de 2008.

Si no plou o ho fa de forma molt deficitària com ara, l'aquïfer no s'omple d'aigua i baixa de nivell. Ara ho ha fet fins els 322 metres sobre el nivell del mar, i això ha fet brollar menys aigua cap a la superfície i ha assecat la bassa de Capellades, activant l'alerta per sequera en aquesta zona.

L'aqüífer en una situació de sequera

La situació d'alerta en la que es troba actualment el nivell de l'aqüífer (<323 metres) no és insòlita. Des del 2015 ho ha estat tres vegades més. A finals del 2016 i principis del 2017 va entrar en un estat d'excepcionalitat (<319 metres). Entre el 1985 i el 1998, l'aqüífer va tenir molt bones reserves d'aigua. En canvi, en els últims 20 anys, ha patit més situacions de sequera. De moment, en cap moment ha entrat en situació d'emergència.

Evolució histórica de l'aqüífer de Carme-Capellades (ACA)

La bassa de Capellades, un bon indicador del grau de sequera

L'estat de l'estany situat al costat del Museu Molí Paperer de Capellades permet saber quin és l'estat de l'aqüífer. Quan la bassa es troba plena significa que tenim bones reserves d'aigua subterrània i que s'està fent una bona gestió dels usos i les demandes d'aquest recurs limitat. Per tant, ara més que mai, cal fer un ús responsable de l'aigua.

Bassa de Capellades | Font: ACN

Bassa de Capellades | Font: ACN

Bassa de Capellades | Font: ACN

Bassa de Capellades | Font: ACN