Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Natalia Millán ens presenta el musical 'Billy Elliot'

  • El musical de Billy Elliot aterra finalment al Teatre Victòria de Barcelona, després de veure interrompuda la seva estrena a causa de la pandèmia
  • La polifacètica artista ens explica que està molt feliç i emocionada de fer la funció a la ciutat, després d'un any d'incertesa
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Natalia Millán ens presenta el musical 'Billy Elliot'

Parlem de dansa, ballet i teatre al Cafè d'idees amb Natalia Millán, una de les protagonistes del musical Billy Elliot, que ara es representa al Teatre Victòria de Barcelona. En una entrevista amb Gemma Nierga, l'actriu, ballarina i cantant ens presenta aquest projecte que, després de la pandèmia, s’ha pogut instal·lar a la ciutat, i parlem sobre la recuperació del sector i de la seva trajectòria.

L'artista celebra haver estrenat la producció a Barcelona finalment, ja que el coronavirus va obligar que fos ajornada. Després de tres temporades a Madrid, estava "tot preparat" per arrancar a la ciutat comtal, fins i tot l'elenc de nens formant-se, però l'any d'"incertesa" ho va estroncar tot. "Estem molt emocionats. Estic molt feliç", reconeix.

Millán diu que l'obra la fascina i li encanta, i l'emociona veure com la indústria musical es reactiva després de tot el viscut. A més, fer-ho amb una obra que transmet un missatge necessari i vigent. "Aquest 2021 encara té més vigència, el missatge de tolerància i respecte", diu.

Els nens a Billy Elliot

Com és conegut, en aquest musical els infants tenen un paper molt protagonista. Per sort, tots aquests "meravellosos professionals" tenen el suport de la seva família, segons explica Millán. Però hi ha molts nens que voldrien formar-ne part, però no poden perquè no tenen aquest suport familiar. "Lamentablement, estem vivint un moment d'homofòbia molt gruixut", assegura l'artista. D'aquesta manera, a través de l'humor i l'art, espera que pugui fer molt de bé aquesta obra.

D'altra banda, l'actriu posa en valor el que treball "intens" fan els nens a Billy Elliot, ja que han de ser molt multidisciplinari i creu que són superdotats: "Ballen en moltes disciplines diferents, molt difícils. I canten amb una emoció molt gran. Són admirables". En aquest sentit, confirma que, se'ls obliga a treure bones notes escolars,  o no podran seguir.

Com que els nens no poden treballar cada dia i, a més, es troben en un procés "crític" de constant canvi de veu,  no hi ha un únic Billy Elliot. De fet, hi ha un mínim de 5 infants per a cada personatge del musical. Per això, "sempre s'estan preparant 'Billyes' nous".

Una gran pedrera

L'artista reconeix que, uns anys enrere, molta tenia el pensament de que fer una producció com aquesta a casa nostra seria impossible. Recorda que a Anglaterra o als Estats Units els infants fan musicals a l'escola. Tot i això, en els seus inicis als vuitanta, assegura que sí que hi havia alguns musicals, encara que poguessin ser "més modestos".

Ara, però, les coses poden començar a canviar. Millán assegura que, gràcies a Billy Elliot, hi ha una generació d'artistes molt preparats. "La pedrera d'artistes a Espanya és un tresor. Molts dels nens que estaven a Madrid ara estan a Grease i són uns professionals", reconeix.