Enlaces accesibilidad
Covid-19

Fi de la cinquena onada: de les pitjors xifres de contagis a assolir una situació prepandèmica en tres mesos

Per
Balanç de la cinquena onada de covid-19 a Catalunya

Només han passat poc més de tres mesos des que s’enregistraven les pitjors dades aquest any de contagis de la Covid-19 d'enguany i es començava a parlar de la cinquena onada en ple estiu que va obligar a tancar hospitals. La cinquena onada de la pandèmia tirava per terra possibles reobertures en el sector de la restauració i l'oci nocturn i feia perillar l'estiu.

Davant la millora dels indicadors de l’evolució de la covid-19, les autoritats sanitàries comencen a relaxar les restriccions i a tancar aquest cinquè capítol de la pandèmia, que no definitiu i que podria haver estat pitjor de no ser per la vacunació, segons les autoritats sanitàries.

Rècord de contagis al juliol i salten les alarmes

Una dada: la setmana del 6 al 12 de juliol a Catalunya es detectaven més de 52.000 casos de covid-19. De fet, la setmana negra en xifres de contagis que s'han notificat durant tota la pandèmia van ser del 9 al 16 de juliol, tots aquells dies es van superar els 8.000 contagis diaris. Sobretot, els contagis es van produir entre els grups d'edat més joves com es pot observar en el gràfic.

La fotografia covid ha canviat com de la nit al dia. El 19 de juliol es van registrar gairebé 10.000 contagis en un sol dia. Aquests últims dies, la mitjana de casos notificats són 500. Unes xifres que contrasten amb les que s'enregistraven al juliol. Fa tres mesos, setmanalment suposaven 40.000 casos mentre que les últimes setmanes són uns 1.700 a la setmana de contagis.

Els casos més greus de coronavirus originats en les celebracions de Sant Joan també van començar a ingressar als hospitals als inicis de juliol. La incidència tan elevada es va traduir en més pressió als Centres d'Atenció Primària.

La situació al mes d'agost va millorar, tot i que no es va traslladar en els casos més greus. El nombre de contagis per coronavirus les primeres setmanes de l'agost continuava la seva tendència la baixa a Catalunya, però no s'acaba de traslladar als hospitals on la pressió continua sent elevada.

L’UCI acull gent més jove

L'edat mitjana de les persones contagiades que ingressava a les unitats de pacients més greus dels hospitals baixava fins als 25 anys. Durant la segona setmana de juliol, 1 de cada 5 ingressats a les UCI té menys de 40 anys, una situació que mai s'havia vist abans. Quant a les xifres d'incidència la franja d'edat de les persones de 20 a 29 anys registraven una taxa d'incidència superior a 1.700 casos per cada 100.000 habitants.

Aquesta situació és ben diferent de la que hi ha aquestes últimes setmanes. Per primera vegada des de 2020, a les UCI, els crítics ingressats ja han baixat de 100.

La clau: la vacunació

Sense la vacunació la cinquena onada hagués fet estralls

Tirant la vista enrere, les autoritats sanitàries asseguren que l’ampliació de la vacunació a partir del juliol a gairebé tots els grups d’edat va ser clau per evitar una situació pitjor. En aquesta línia, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, assegura que "sense la vacunació la cinquena onada hagués fet estralls. A la cinquena onada gent gran va agafar coronavirus i va ser com una grip".

Avui dia, més del 73% de la població catalana ja té la pauta completa de la vacunació. La immunitat, però, segons els experts no dura per sempre. Per això, a les persones majors de 70 anys i aprofitant la campanya de la grip, se'ls subministrarà una tercera dosi. Un fet que ja ha generat dubtes sobre la doble immunitat, però que tots els experts la recomanen.

A hores d’ara el grup de més incidència com es pot veure en el gràfic, són els menors de 12 que no estan vacunats. La comunitat mèdica és partidària d'immunitzar el màxim de població possible, però no conclou que sigui necessari.

Per tot plegat, s'enceta una nova etapa, però es manté la prudència, tal com reflexiona el conseller de Salut: "Normalitat, encara no hi és. Hi ha aspectes com la mascareta que jo crec que l'haurem de dur durant bastant temps". A partir de la matinada del dijous al divendres, els aforaments i els horaris tornen a ser prepandèmics en la majoria d'espais.