Enlaces accesibilidad
Promoció del procés

El Tribunal de Comptes rebutja els avals de la Generalitat

Per
Tribunal de Comptes embarga els excàrrecs acollits als avals de l'ICF

El Tribunal de Comptes ha decidit rebutjar l'aval de l'Institut Català de Finances per cobrir els 5,4 milions de fiança que reclama a 34 ex-alts càrrecs del Govern. Diu que no es pot donar cobertura a persones que han actuat amb negligència o culpa.

El Tribunal de Comptes rebutja els avals de l'ICF | Núria Alcalà

Els expresidents Mas i Puigdemont entre els afectats

Els avals ara rebutjats cobrien la responsabilitat comptable de 28 persones, entre elles els expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras o els exconsellers Raül Romeva i Francesc Homs o Andreu Mas-Colell.

La instructora de la causa, Esperanza García Moreno, ha rebutjat la seva validesa d'aquests avals en un escrit, al qual ha tingut accés RTVE, en el qual estableix que "procedeix l'embargament dels béns i drets de les persones que, havent estat declarades presumptes responsables comptables, van aportar els referits avals".

Recurs en el termini de 5 dies

Es tracta d'una mesura cautelar per a assegurar les quantitats reclamades en aquest procediment, recorda la resolució, contra la qual cap recurs en el termini de cinc dies.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha qualificat la resolució del Tribunal de Comptes (TC) com una "decisió política amb ànim de venjança". Giró ja ha anunciat que el Govern hi presentarà recurs, perquè els avals presentats per la Generalitat a través de l'Institut Català de Finances (ICF) són "plenament vigents i legals".

La portaveu Patrícia Plaja ha destacat que els avals van rebre l'aprovació del Consell de Garanties Estatutàries i d'una àmplia majoria del Parlament.

En l'escrit, el Tribunal de Comptes rebutja els avals presentats per la Generalitat a través de l'Institut Català de Finances en interpretar que la llei no permet donar cobertura pública al patrimoni privat de les persones al servei de l'Administració "que haguessin obrat amb dol, o culpa o negligència greu en la generació del mal, sigui aquest ocasionat a aquella o a tercers".

Mas diu tenir una sensació d'indefensió total

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, denuncia que la decisió del Tribunal de Comptes el situa en "el pitjor dels escenaris" possible. Mas ha afirmat que té una sensació d’indefensió total després que el tribunal no els hagi donat "ni 48 hores" per a presentar avals i que procedeixi directament a l'embargament dels seus béns.

L’expresident ha acusat el Tribunal de Comptes de voler "arruïnar a determinades persones i determinades famílies compromeses amb uns ideals" polítics.

Junqueras lamenta que "persisteix la persecució"

El president d'ERC, Oriol Junqueras ha expressat que "dos anys després de la sentència, la persecució contra l'independentisme persisteix i s'intensifica". El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha dit que "Espanya ni canvia ni canviarà".

També l'expresident Quim Torra ha assegurat que "amb Espanya no hi ha res a fer". "Ens diuen a crits que l’única solució és la independència. Ni taules de diàleg ni cap altre engany resoldrà la repressió política i judicial, l’escanyament econòmic o la persecució sistemàtica contra el català", ha assegurat.

Jordi Turull també ha expressat que "amb aquest Estat no hi ha res a fer": "El seu ànim d’escarment i venjança vers la voluntat de les urnes a Catalunya no té límit", ha escrit, després de conèixer la decisió.