Enlaces accesibilidad

Tres guionistes guanyen el Premi Planeta

  • Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero s'enduen el guardó dotat amb un milió d'euros per 'La bestia'
  • El trio descobreix la identitat del fenomen de vendes que hi havia darrere de la misteriosa Carmen Mola
  • Paloma Sánchez-Garnica queda finalista amb l'obra 'Últimos días en Berlín'

Per
El Planeta premia la feina de tres guionistes de televisió

Carmen Mola ha guanyat aquest divendres la 70a edició del Premi Planeta, dotat per primera vegada amb un milió d'euros, amb la novel·la 'La bestia' i ha desvelat la seva vertadera identitat: eren tres homes sota el mateix pseudònim: Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero.

Aquesta presumpta professora que compaginava la feina de docent amb l'escriptura de forma anònima va llançar la seva primera obra el 2018. 'La novia gitana' va tenir tant d'èxit que de seguida se'n va publicar una continuació, sota el títol 'La red púrpura', i en només un parell d'anys la suposada mestra Mola tenia al mercat una trilogia, completada amb 'La Nena'. Tres llibres on l'acció la posa Elena Blanco, una inspectora de policia que s'ha d'enfrontar als casos més difícils i delicats.

El misterio de la escritora Carmen Mola

El misteri s'ha resolt en una cerimònia que ha comptat amb la presència dels Reis d'Espanya a Barcelona després de cinc anys d'absència, i que han rebut una ovació del públic a instàncies del president del Grup Planeta, José Crehueras.

En el seu discurs d'agraïment, Jorge Díaz s'ha referit a la novel·la premiada, 'La bestia', com una obra peculiar ideada fa quatre anys, i ha celebrat el reconeixement: "És una nit amb la qual hem somiat tots els que ens dediquem a escriure". Antonio Mercero ha explicat que el jurat ha premiat una obra ambientada al Madrid de 1.834, que patia una epidèmia històrica de còlera i restriccions "molt semblants" a les viscudes avui amb la Covid-19, i amb crims macabres de ficció. Agustín Martínez ha assenyalat que 'La bestia' és "una història de mort i de conspiració", temàtiques habituals a l'obra de Carmen Mola, situada a una ciutat i un temps històric que ha definit com a "desolador, terrorífic i caòtic".

Tres homes darrere d'una autora d'èxit

Sobre l'escenari del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) s'ha produït una doble revelació perquè els guanyadors s'havien presentat sota el pseudònim Sergio López amb una obra titulada 'Ciudad de fuego'. La concessió del guardó ha permès saber la identitat real de la misteriosa Carmen Mola: tres guionistes homes.

Antonio Mercero Santos (Madrid, 1969) és periodista i guionista. Va començar la seva carrera treballant a sèries de televisió com 'Farmacia de guardia' i 'Hospital Central', i ha anat compaginant aquesta faceta amb la d'escriptor. Ara treballa, precisament, en l'adaptació per a la pantalla de 'La novia gitana'.

Entrevista a los ganadores y a la finalista del Premio Planeta

També és guionista i escriptor Jorge Díaz (Alicante, 1962), que ha participat en sèries de Televisió Espanyola com 'Víctor Ros' o 'Acacias 38'. En el camp de la narrativa, ha escrit novel·les com 'Los números del elefante' i 'La justicia de los errantes', totes dues de temàtica històrica, i 'Tengo en mí todos los sueños del mundo'.

Finalment, Agustín Martínez (Lorca, 1975), com els seus companys de premi, també combina la professió de guionista amb la de novel·lista, en aquest cas amb un gust especial per la novel·la negra.

Paloma Sánchez Garnica, finalista per 'Últimos días en Berlín'

Paloma Sánchez-Garnica ha quedat finalista del guardó organitzat pel Grup Planeta amb l'obra 'Últimos días en Berlín'. S'havia presentat sota el pseudònim Yuri Zhivago i amb el títol provisional de 'Hijos de la ira'. Llicenciada en Dret i Geografia i Història, és autora entre altres obres de 'La sonda del silencio', que va ser adaptada per Televisió Espanyola com a sèrie de televisió. Sánchez-Garnica va repetir èxit amb 'Mi recuerdo es más fuerte que tu olvido', de la qual se'n van publicar cinc edicions, i el 2016 va obtenir el Premi de Novel·la Fernando Lara. La seva última obra publicada és de fa un parell d'anys, amb el títol 'La sospecha de Sofía'. Se n'han fet setze edicions, cosa que ha confirmat l'exitosa trajectòria d'aquesta autora que ja publicava actualment sota el segell de Planeta.

La finalista Paloma Sánchez Garnica (d) junto a los ganadores del Premio Planeta.

El primer Planeta del milió d'euros

L'edició del Premi Planeta d'aquest any ha assolit un nou rècord de participació. S'hi han presentat 654 novel·les, de les quals 389 procedien d'Espanya, 104 d'Amèrica del Sud, 53 d'Amèrica del Nord, 9 d'Amèrica Central i 23 de països europeus. Fins ara el premi estava dotat amb 601.000 euros per a l'obra guanyadora i amb 150.250 euros per a la finalista. Enguany, amb motiu del 70è aniversari del guardó, s'han incrementat aquests premis. Ara el guanyador s'endú un milió d'euros i el finalista 200.000.

El jurat del premi estava integrat per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs y Belén López. Entre les 10 obres finalistes hi predominava el thriller i la novel·la històrica, tret d'algun cas que recuperava el realisme màgic, absent en les darreres edicions.

Durant la gala d'entrega celebrada al MNAC de Barcelona, els Reis han estat acompanyats d'altres autoritats com el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga. De fet, és el primer cop en els darrers anys que hi ha assistit algú representant oficialment la Generalitat. El president Pere Aragonès va excusar la seva absència per motius d'agenda, segons fonts de Presidència.