L'atac informàtic de la UAB es podria allargar "més temps del que desitjariem"
- Els causants dels fets continuen sense haver-se posat en contacte amb el centre
- L’origen de les afectacions continua sent d’origen desconegut
La universitat Autònoma de Barcelona ha habilitat una nova xarxa-wifi per poder accedir a internet des de la universitat, on es podran connectar tots aquells ordinadors portàtils que hagin superat el nou procés de triatge que ha habilitat la universitat. No obstant això, la situació al campus universitari continua estant condicionada pel ciberatac sofert el passat dilluns 11 d'octubre i la data de tornada a la normalitat podria "allargar-se més del que desitjaríem" segons ha informat la UAB en un comunicat oficial. Javier Lafuente, rector de la UAB, ha declarat al programa 'Cafè d'idees' que en principi les dades de la universitat no estan compromeses i han aconseguit salvar "bastant informació"
Els motius de l'atac
Des de l'inici del ciberatac, moltes informacions apuntaven que el principal motiu era obtenir una compensació econòmica a canvi de la informació que havia estat segrestada. Javier Lafuente opina que els diners han estat el principal mòbil de l’atac. Tot i això, assegura que ningú s'ha posat en contacte amb la universitat per demanar un rescat a canvi de diners. També ha afirmat que en cas que finalment es demanés un rescat per les dades robades, la universitat no pagarà en cap cas.
Problema de caràcter greu
Jordi Hernández, comissionat del rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) argumenta que aquest atac ha suposat una afectació greu per a l’administració, ja que anul·la la majoria de procediments habituals.
Segons Hernández, la universitat rep sovint atacs informàtics. No obstant això, aquest ha estat el més greu que s’ha patit mai. Ara bé, segons la informació que ha publicat la universitat via Telegram, les nòmines dels treballadors de la universitat no s'han vist compromesos en cap moment.
Canvi d'hàbits a les aules
Les pantalles digitals i els ordinadors de la UAB també han estat víctimes de l’atac informàtic i no es podran fer servir fins que els tècnics de la universitat ho autoritzin. L’estudiant del grau de periodisme, Pau Garcia, explica que les proves d’avaluació programades per aquesta setmana han estat sotmeses a certes modificacions: “havíem de fer un informatiu en directe, però a hores d’ara només sabem que el podrem gravar als estudis, però no quan el podrem emetre”.
““Si necessites connexió a internet, havies de connectar-te amb les dades mòbils tant sí com no”“
Fins aquests dilluns, les classes teòriques també han hagut de modificar-se en certs aspectes, ja que la connexió a internet estava totalment anul·lada i només es podia fer servir el programari que no necessitava connexió a internet. Ara bé, alguns estudiants que desen els seus apunts al núvol han hagut de buscar vies alternatives per poder accedir. “Si necessites connexió a internet havies de connectar-te amb les dades mòbils tant sí com no”, afirma l’estudiant de periodisme.
Solucions temporals
Davant el gran nombre de persones afectades per l’atac informàtic, La UAB ha habilitat un web provisional on es van publicant comunicats a mesura que la situació es va actualitzant. Paral·lelament, tant el compte de Twitter oficial de la UAB com el compte oficial de Telegram s’han convertit en els principals canals de comunicació entre la universitat i els estudiants i la resta de persones afectades.