Enlaces accesibilidad
Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

El càncer més freqüent entre les dones i les seves conseqüències

  • La majoria de les dones pateixen disfuncions sexuals a conseqüència del procés oncològic
  • El 34% de les dones a qui es diagnostica un càncer de mama perden la feina
  • 7 de cada 10 dones afronta el càncer exclusivament amb els seus mitjans

Per

A Catalunya, el càncer de mama és el més freqüent entre les dones. L'any passat es van diagnosticar 4.626 nous casos. Per sort, gairebé 9 de cada 10 malaltes sobreviu al cap de 5 anys. En el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama posem en relleu algunes de les conseqüències del procés oncològic: les disfuncions sexuals i la crisi laboral que moltes dones pateixen.

Disfuncions sexuals

A la Joana li van diagnosticar càncer de pit fa dos anys. La quimioteràpia oral que pren diàriament li provoca, entre altres efectes secundaris, sequedat vaginal i dolor en les relacions sexuals.

La majoria de les dones amb càncer de mama pateixen disfuncions sexuals a conseqüència del procés oncològic i a les visites ordinàries amb els especialistes no se'n sol parlar... A l'hospital de Calella, han posat en funcionament un espai d'assessorament sexològic per a aquestes pacients.

Són visites individuals i personalitzades amb una professional perquè les inquietuds sobre les disfuncions sexuals acostumen a sortir al cap d'un any del diagnòstic de la malaltia, un cop superat l'impacte emocional de l'inici.

Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

Dia Mundial Contra el Càncer de Mama

Situació econòmica de les dones

Un altre problema al qual s'enfronten moltes malaltes de càncer és a la pèrdua de la feina. El 34% de les dones a qui es diagnostica un càncer de mama perden la feina o s'han vist obligades a deixar-la i prop del 70% han vist reduït el salari o els ingressos. Són dades d'un informe de l'Associació contra el càncer a Barcelona.

La psicooncòloga de l'AECC Teresa López-Fando parla de la vulnerabilitat de les dones en el món laboral, on persisteix la bretxa salarial de gènere i una major temporalitat, entre altres desigualtats: "Les dones es troben en una situació de major vulnerabilitat i, davant d'un diagnòstic, tenen més probabilitats de patir una situació de risc en l'àmbit laboral i econòmic".

El 72% de les dones amb càncer de mama manifesten necessitar ajuda i cures en els períodes més durs de la malaltia, que en el 22% dels casos es prolonguen més enllà dels 6 mesos. Davant d'aquestes situacions, 7 de cada 10 dones afronta el càncer de mama exclusivament amb els seus mitjans i un 4% d'aquestes no té cap mena de suport familiar o extrafamiliar.