Plensa a París el 1990, en el mític Glasnost de TVE Catalunya
- L'escultor Jaume Plensa és conegut actualment a tot el món, però TVE Catalunya el va acompanyar ja el 1990 a París
- Exposava una gran obra de ferro i versos titulada Beaudelaire parlava del sentit del seu treball a un cafè de la ciutat
- Recordem com RTVE ha mostrat l'obra de Plensa en tantes ocasions amb imatges del nostre arxiu històric
Ara que els passejants estan descobrint l'escultura de Jaume Plensa (Barcelona, 1955) a Manhattan, Nova York, ja fa anys que a TVE Catalunya n'admirem i seguim l'obra. Va ser el 1990 quan el programa Glasnost que dirigia Lulú Martorell va viatjar a París per acompanyar-lo en la presentació de la seva obra 'París'.
Una descoberta que ens guarda l'arxiu històric de RTVE Catalunya i en el que l'artista seu en un cafè. Oh, els cafès de París de taules petites i rodones i marbre blanc encerclats amb llautó! Amb la tassa de te i el tabac, Plensa mira a càmera i explica el sentit de la seva feina i a més ens recita un poema. Ha dut a la Galerie de France, a la capital francesa, Baudelaire, una obra de torre circular en relleu amb text de 'Les fleurs du mal'. En el reportatge damunt d'aquest text també podem veure com Plensa treballa en la realització de l'obra al seu taller de Sant Feliu de Llobregat.
Plensa, un imprescindible a RTVE
Les càmeres de L'Informatiu de TVE Catalunya van ser a la instal·lació de la nova escultura de Jaume Plensa davant el Palau de la Música de Barcelona. La 'Carmela' s'hi havia d'estar només un temps, però els veïns del carrer Sant Pere Més Baix van fer campanya perquè s'hi quedés i ho han aconseguit. L'aire lliure és el la gran sala d'art de Plensa.
A més, la nostra companya Montse Busquets va entrevistar l'escultor al programa Noms propis. Era el gener del 2017 i Plensa preparava noves obres, continuava sentint l'amor pel seu ofici amb passió. Ja havia exposat a diversos continents.
Jaume Plensa no podia faltar a la serie cultural dels diumenges en castellà a La 2, Imprescindibles. El capítol que se li va dedicar és tota una declaració: ¿Puedes oírme? Aquests dies a Manhattan, l'escultura de Plensa demana als que passegen vora el Hudson que facin silenci. Perquè només callant podem escoltar de veritat.