Enlaces accesibilidad

Acord entre PSOE i PP per renovar òrgans constitucionals

Per
Seu del Tribunal Constitucional (Madrid)
Seu del Tribunal Constitucional (Madrid)

El PSOE i el Partit Popular han donat a conèixer els noms per fer efectiva la renovació del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades. L’acord a què han arribat els dos grans partits espanyols inclou el nomenament de quatre nous magistrats del Constitucional, dotze membres del Tribunal de Comptes i els càrrecs que dirigiran institucions de l’Estat com el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades. Populars i socialistes fan una valoració positiva del pacte que ha permès desbloquejar una negociació que feia anys que durava i que havia provocat que aquestes institucions mantinguessin en actiu alguns càrrecs, malgrat tenir el mandat caducat des de feia molt de temps. Ara només queda per resoldre la renovació del Consell General del Poder Judicial, un tema pendent des del desembre de l’any 2018.

Un Constitucional continuista

El PSOE i el Partit Popular han acordat nomenar quatre nous membres del Tribunal Constitucional. Es tracta del lletrat de les Corts Generals, Enrique Arnaldo Alcubilla, la magistrada del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, Inmaculada Montalbán, el magistrat de l’Audiència Nacional, Juan Ramón Sáez, i la presidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel. El nom d’aquesta última és el que ha cridat més l’atenció per la seva proximitat al PP. És coneguda la seva amistat amb l’exsecretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, i l’any 2016 després de negar-se a renunciar a ser part del tribunal que havia de jutjar la primera època de la trama Gürtel, en què el PP com a organització estava imputat, va ser recusada. També va presidir el tribunal que va jutjar i condemnar els joves d’Alsasua (Navarra) per agredir dos guàrdies civils de paisà a un bar. La defensa dels condemnats va intentar, sense èxit, recusar-la perquè està casada amb un comandament de la Guàrdia Civil.

La nova magistrada del Tribunal Constitucional, Concepción Espejel

La nova magistrada del Tribunal Constitucional, Concepción Espejel

El nomenament dels quatre magistrats permetrà al Constitucional tornar a comptar amb la totalitat dels seus 12 membres, però les majories no variaran substancialment. Hi seguirà havent 7 magistrats pròxims al sector conservador i 5 al sector progressista, que tenen al damunt de la taula examinar la constitucionalitat de qüestions com el segon estat d’alarma (el primer ja va ser declarat inconstitucional) o les lleis que regulen l’eutanàsia, l’avortament i el sistema educatiu. Tot apunta que l’actual president del Tribunal, Pedro González-Trevijano, es mantindrà al càrrec, ja que el seu mandat s’acaba l’any vinent i formar part dels magistrats que, en principi, s’haurien de rellevar pròximament.

Canvis més profunds al Tribunal de Comptes

La renovació d’un organisme com el Tribunal de Comptes, que altres vegades hauria passat força desapercebuda, ha rebut aquest cop més atenció pel paper que està jugant en els casos que se segueixen contra els antics alts càrrecs del Govern i de la Generalitat processats per la seva implicació en el procés independentista.

Accés a la seu del Tribunal de Comptes (Madrid)

Accés a la seu del Tribunal de Comptes (Madrid)

L’acord entre el PSOE i el PP preveu el nomenament de 12 noms nous, cosa que implicarà canvis en la composició del tribunal que s’ocupa de jutjar els responsables de l’acció exterior de la Generalitat entre els anys 2011 i 2017. Tot i això, entre les persones nomenades n’hi ha que ja exercien funcions al Tribunal de Comptes, com els consellers Enriqueta Chicano i Dolors Genaro, i el fiscal en cap del tribunal, Miguel Ángel Torres Morato.

Nomenaments menys polèmics

Més senzill ha estat l’acord per nomenar el socialista Ángel Gabilondo, exministre i en els últims anys cap de files del PSOE a l’Assemblea de Madrid, com a nou Defensor del Poble, en substitució de Francisco Fernández Marugán, el mandat del qual havia caducat l’any 2017. El Partit Popular ha obtingut a canvi que Teresa Jiménez Becerril, ara diputada del PP per Sevilla i durant deu anys eurodiputada dels populars, sigui l’adjunta de Gabilondo.

El socialista Ángel Gabilondo, és el nou Defensor del Poble

El socialista Ángel Gabilondo, és el nou Defensor del Poble

L’advocada i directora de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, Patricia Bárcena, exercirà com a adjunta segona. Pel que fa a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), tindrà com a nova directora Belén Cardona, catedràtica de Dret del Treball a la Universitat de València, i el seu adjunt serà Borja Adsuara, advocat i consultor en dret digital.

La renovació del poder judicial, sense data

El que el Partit Socialista i el Partit Popular encara no han estat capaços de pactar és el relleu dels 20 membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Els populars insisteixen que cal implantar un nou mètode per nomenar els seus membres i en aquest sentit es mostren partidaris que les designacions parteixin del mateix poder judicial i no pas dels partits polítics en funció de les majories parlamentàries de cada moment.

A l’actual CGPJ hi ha una clara majoria conservadora que no respon a l’aritmètica parlamentària sorgida de les urnes. Per això, el PSOE va impulsar fa uns mesos un canvi legislatiu que limita la capacitat del Consell mentre estigui en funcions per no haver-se produït a temps la seva renovació.