El turisme busca ancoratges per agafar aire
- La ministra de Turisme, Reyes Maroto, avança que Espanya tancarà l’any amb 11 milions de turistes internacionals
- Catalunya va perdre 20 milions de turistes durant 2020
El turisme, un dels sectors principals de l’economia catalana, busca ancoratges per no ofegar-se després del tsunami pandèmic causat pel coronavirus durant aquest últim any i mig. Durant els últims anys, Catalunya batia rècords rere rècord sobre nombre de viatgers abans de la propagació de la covid-19 pel món, i en tan sols uns mesos es buidava de turistes.
A escala internacional, els diversos punts de subjecció per tornar a agafar una glopada d’aire fresc debatran durant aquests dies a la cimera mundial ‘Future of Tourism World Summit’ que se celebra a Barcelona. A la inauguració de la trobada, la ministra de turisme, Reyes Maroto ha avançat que el sector tancarà l'any rebent entre 10,7 i 10,9 milions de turistes internacionals, un 66% més que el mateix període abans la crisi.
El sector encara travessa uns temps difícils, però els actors turístics "són optimistes" amb les xifres de l'estiu a la mà i esperen que es pugui aconseguir els nivells aconseguits abans de la pandèmia el 2022. Des de l’administració, Maroto ha demanat “prudència” perquè la recuperació estarà condicionada a l’evolució de la pandèmia arreu del món.
Segons les dades estadístiques d'Idescat, Catalunya encara registra dades molt inferior a les prepandèmiques. Per exemple, en nombre de visitants estrangers, les xifres encara estan molt per sota del rècord el juliol de 2019 de 3,4 de viatgers. Enguany, a Catalunya encara no hem arribat als 6 milions de visitants en tot l'any.
Les bones xifres de vacunació i la ja gairebé obertura de totes les fronteres durant l’estiu apunten a una tímida recuperació, tot i les dures xifres que es van registrar els últims mesos a Catalunya.
Els turistes es desplomen en 20 milions en un any
Catalunya és una de les comunitats amb més turistes durant els últims anys, però a l'últim lustre s'ha mantingut per sobre dels 25 milions de visitants estrangers, marcant rècord d'arribades els últims tres. De fet, va ser el 2019, just abans que el coronavirus comencés a expandir-se, que Catalunya tancava l'any amb 27.910.400 visitants internacionals.
Gairebé un any després, la davallada posterior sembla la d'una muntanya russa d'un parc d'atraccions amb vertigen. Els dotze mesos següents a l'inici el confinament total, amb la pandèmia estesa per tot el món, el 2020 Catalunya no va arribar als 8 milions de visitants.
Si els visitants van deixar aquestes males xifres, també ho van ser els números de la despesa. En aquesta línia, el mes de juliol el gran nombre de visitant també van deixar xifres record de despeses. Segons l'Idescat, si el juliol de 2019 els viatgers a Catalunya es van gastar 2.989 milions d'euros, l'abril i el maig de 2020 no van deixar res perquè gairebé no hi havia visitant, els hotels i restaurants es trobaven tancats, és dir, no hi havia activitat.
Ens vam quedar a casa
No només les fronteres tancades a escala internacional van dissuadir la majoria de viatgers estranger, i les limitacions de mobilitat més restrictives a Catalunya també van tocar el sector: els catalans no vam viatjar com abans. De les bones xifres de 2018 amb 136.419.600 estades a la nostra comunitat, el nombre de viatges va passar a poc més de 2,6 milions de pernoctacions durant tot l'any.
Sense turistes internacionals i els catalans viatjant a mig gas, el resultat és que també va quedar afectar l'ocupació turística i gairebé s'enfonsada a nivells de 2014, una mica per sobre dels 380.000 treballadors en el sector. Unes xifres similars al segon trimestre de 2020 en què s'enregistraven 389.400 treballadors turístics. Tot plegat, sense tenir en compte, que una bona part dels treballadors que estaven en una expedient temporal de regulació d'ocupació (ERTO) eren del sector del turisme.
Amb un dels percentatges més alts de vacunació del món, un 74,1% de persones a Catalunya tenen ja la pauta completa, i unes dades sobre l'evolució de la pandèmia que són positives, donen un fil d'esperança a unes xifres de mobilitat que facin revifar el sector.