Crisi a la construcció: materials més cars i que arriben amb retard
- Falten matèries primeres, semiconductors i microxips
- Els terminis d'entrega des d'Àsia poden allargar-se fins al maig de 2022
La falta de matèries primeres per la crisi global de la pandèmia pel coronavirus amenaça ja diversos sectors econòmics. En la construcció, molts materials arriben amb retard i són molt més cars. Uns costos que acabaran repercutint en la butxaca de clients.
La crisi de les matèries primeres comença a pesar com una llosa per la construcció i els sectors que en depenen. Falten materials i els preus s'han multiplicat. Un exemple és que des del darrer trimestre del 2020, s’ha notat un increment del preu de filferros com el galvanitzat i els terminis d'entrega són molt més llargs.
Des de l’Associació de Promotors i Constructors de Catalunya APCE ja ho estan notant segons explica el seu president, Xavier Vilajoana: "El coure també ha pujat moltíssim en els últims mesos, la totxana".
I alerten de què si això s'allarga molt en el temps també acabarà afectant les petites reformes i al comerç al detall, i també a les grans construccions com és el cas del Grup Euroconstruc. La seva cap d’obra, Mónica Masip, ja diu que ja tenen espera de subministrament: "Les reixes intumescents que venen de fora, d'Anglaterra que no hi ha manera que arribin, mesos esperant-les. Els subministradors dels tubs metàl·lics i de PVC de desaigües i ventilacions ja ens estan avisant que els preus s'han duplicat per la falta de materials".
La falta de materials fins al maig de 2022
Ara mateix, segons el sector la crisi d’abastiment provocada per la pandèmia s'està superant la crisi "amb alteracions i canvis logístics de producció". Un exemple és que des d’Àsia es prioritzen els mercats com la xapa o el tub i si es necessita material per aspectes més específics, els terminis d’entrega poden allargar-se fins al maig.
Precisament, durant aquest període fins a mitjans de 2022 és quan més s'accentuarà la falta de matèries primeres segons la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM). En empreses amb gran trajectòria com ALUMINIS SC, que fa 42 anys que estan al mercat, asseguren que mai havien viscut una situació tan estressant com l'actual.
"El meu proveïdor, al que jo li compro aquestes barres d'alumini li pugen un 58%... Ara estem fent pressupostos a una setmana, el meu proveïdor ja em diu, demà et pujo. Com que demà? Tinc comandes ja fetes!", exclama la Raquel Llasera, treballadora de l’empresa.
Ha pujat el vidre, també la fusta... I demanen previsió als clients, si les comandes es feien amb dos mesos d'antelació ara recomanen fer-les amb 4 o fins i tot sis.