Enlaces accesibilidad
Temps de castanyes

Què en sabem del castanyer a Catalunya?

  • A Catalunya hi ha 13 mil hectàrees de castanyers, la majoria es concentren entre Osona i la Selva
  • El castanyer és un arbre resistent al fred, i els estius càlids afavoreixen una bona maduració del fruit

Per

Les castanyes surten de la clova, gran i plena de punxes
Les castanyes surten de la clova, gran i plena de punxes

Amb l'arribada de finals d'octubre arriba Tots Sants i, per tant, el temps de les castanyes. El castanyer és l'arbre que produeix aquest fruit arrelat a Catalunya, no només per la seva tradició, sinó també per la seva productivitat en algunes comarques.

Es calcula que a Catalunya hi ha prop de 13.000 hectàrees de castanyer, de les quals un 70% són de boscos purs. Les zones més denses les trobem al voltant del Montseny, entre la comarca d'Osona i la Selva. Ara bé, també en trobem a l’Alt i Baix Empordà, el Gironès, Maresme, Vallès Oriental i a les muntanyes de Prades.

Distribució del castanyer a Catalunya

El castanyer és un arbre que creix en climes litorals i humits, on plou entre 600 i 700 litres per metre quadrat cada any, i on els períodes de sequera estival són reduïts. Es tracta d’un arbre resistent al fred, no li van gens bé les gelades tardanes, i li va molt bé els estius càlids perquè el fruit maduri.

Condicions òptimes pel castanyer

Recomanacions per collir castanyes

També cal recordar que els castanyers tenen propietari, només es poden collir les de terrenys públics i només si són a terra. Per tant, les castanyes només es poden recollir pel consum propi i amb el permís del propietari. Està prohibit moure les branques dels castanyers per fer caure les castanyes i només s'han de recollir les de terra. A més, sempre que es va al bosc cal ser molt respectuòs amb l'entorn.

Recomancions alhora d'anar a buscar castanyes

Història i productes del castanyer

A Catalunya trobem tres tipus de boscos de castenyer: les castanyedes de fruit o "de llevar, les perxades i les conegudes com a "bagues". Fins al sege XVII, només s'aprofitava la castanya. Després també es va treure profit de la fusta, per a bigues, bótes o altres, ja que és un material molt rígid i força resistent. En les últimes dècades, l'explotació de castanyers ha anat de baixa. La malaltia del xancre és un dels motius. A més, l'estrès climàtic està accelerant el procés de mortalitat dels arbres afectats per aquesta patologia.

Actualment a Catalunya, cada any s'importen més de 1.000 tones de castanyes provinents sobretot de Galícia, Castella-Lleó i Extremadura.

El Montseny, epicentre del castanyer

Al Parc Natural del Montseny trobem els castanyers més longeus de Catalunya. Alguns dels arbres són centenaris i els seus productors recullen les castanyes a es distribueixen per elaborar diferents productes locals. La "Castanya de Viladrau" n'és un clar exemple d'una explotació molt arrelada al territori.