Enlaces accesibilidad
Canvi d'horari d'hivern

La matinada del diumenge 31, a les 3 seran les 2

  • Amb el canvi d'hora, diumenge dormirem una hora més, el sol sortirà abans, però es farà fosc més aviat
  • El debat sobre l'opció de suprimir el canvi horari segueix aturat a causa de la crisi del coronavirus

Per
Canvi d'horari d'hivern 2021

Aquest cap de setmana arriba un nou canvi horari: la matinada del 30 al 31 d'octubre caldrà retardar els rellotges una hora, de les 3 a les 2. Llavors dormirem una hora més, el sol sortirà abans, però per contra es farà fosc més aviat, i a les 6 de la tarda serà gairebé de nit.

Des de 1981 la Unió Europea fa el canvi d'hora dues vegades a l'any, al març, quan s'avança, i a l'octubre, quan s'endarrereix. Però aquesta alteració del ritme biològic no és ben acollida per tots. Experts en reforma horària, eficiència energètica i cronobiología han avisat en reiterades ocasions que aquesta estratègia pot generar perjudicis per a la salut. És més, el debat sobre si han de continuar mantenint-se aquests canvis s'ha portat fins i tot a consulta pública en la Comissió Europea.

El 84% d'europeus volen eliminar el canvi horari

La Comissió Europea va consultar als ciutadans en 2018 sobre la seva opinió respecte al canvi horari i, durant els tres primers dies, més de 500.000 persones van participar en l'enquesta que, finalment, va aconseguir el número rècord de 4,6 milions de respostes. Unes respostes que van demostrar com el 84% dels ciutadans europeus no vol continuar amb la pràctica d'alterar l'hora dues vegades a l'any.

Aquesta xifra és superada pel 95% dels espanyols que volen suprimir el canvi horari. No obstant això i malgrat els demolidors resultats, la consulta no va poder trobar un consens sobre quin dels dos fusos mantenir, el d'hivern o el d'estiu. A més, l'emergència sanitària pel coronavirus va acabar per aparcar l'assumpte, que continua sense resposta.

El primer canvi d'hora a Espanya va ser l'any 1918

En 1918 l'escassetat de carbó que va provocar la Primera Guerra Mundial i que va obligar a buscar noves maneres d'estalviar energia, va portar a Espanya a establir el primer decret sobre el canvi d'hora. Els primers a aplicar-ho van ser Alemanya i els seus aliats a l'abril de 1916, però el Regne Unit també ho va implementar un mes més tard.

Els canvis d'horari van continuar a Espanya en les dècades successives de manera irregular. Una dada curiosa és que, durant la Guerra Civil espanyola, l'hora del bàndol nacional era diferent al del republicà. A més, la seva pràctica es va abandonar per complet l'any 1950, fins que al 1974 la crisi del petroli va obligar a tornar a ella.

A la Unió Europea el canvi d'horari amb caràcter indefinit es va establir després de l'aprovació de la Novena Directiva, del Parlament Europeu i el Consell de la Unió al gener de 2001, però va començar a aplicar-se com a directiva que es renovava cada quatre anys des de 1981. Concretament, més de 140 països han alterat l'hora en algun moment, encara que gairebé la meitat d'ells han deixat de fer-ho i només 75 països continuen amb aquesta pràctica. Per exemple, Islàndia o Bielorússia no fan aquest canvi en els seus rellotges.