Enlaces accesibilidad
Tots Sants

Les funeràries catalanes esperen una festivitat amb previsions prepandèmiques

  • Només es mantenen les mesures bàsiques (rentats de mans, mascaretes i distancia) als cementiris
  • Els preus de les flors s’han encarit un 20 % a causa de l’augment de la demanda

Per
La demanda de flors augmenten notablement per Tots Sants
La demanda de flors augmenten notablement per Tots Sants

El progressiu aixecament de les restriccions ha fet que el sector funerari consideri que la festivitat de “Tots Sants” d’aquest any es celebrarà de forma “relativament normal”. No obstant això, segons afirma el president de l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat), Josep Maria Mons, ja s’ha detectat un increment en les visites als cementiris: “S’està notant la conscienciació d’algunes famílies per evitar aglomeracions.

Mesures de seguretat

Tot i que l’aixecament en les restriccions ha fet que la situació als cementiris sigui molt similar a la del febrer del 2020. L’Asfuncat demana als visitants dels cementiris màxima prudència i compliment escrupolós de les mesures de seguretat (distància, mans i mascareta) en interiors i exteriors. A més, cementiris associats a l’Asfuncat i augmentaran el seu horari per evitar aglomeracions. A diferència de l’any passat, sí que es podrà menjar i veure dins els recintes.

Segons els ajuntaments i les funeràries catalanes, la majoria de cementiris obriran de 9 a 18h i en alguns casos s'hi podrà accedir des de les vuit del matí. De la mateixa forma, el transport públic té previst augmentar els seus serveis.

Impacte de la covid en el sector funerari

El sector funerari català ha incrementat notablement la seva activitat a causa de la crisi sanitària. Durant l’any 2020 l’activitat dels serveis funeraris catalans va incrementar en un 24,5 %, segons dades de l’Asfuncat. Els efectes de la pandèmia es van notar també en l’ocupació del sector que va augmentar fins a un 6 % (72 persones) en l’any anterior.

Recomanacions dels cementiris

Segons la funerària Áltima, els cementiris del Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Garraf i el Ripollès recomanen als visitats posar flors naturals als difunts per preservar l’espai natural. També es demana que no s’utilitzin recipients on l’aigua es pugui quedar estancada per evitar la proliferació del mosquit tigre.

Augment de la demanda en les floristeries

"Hi ha més demanda que oferta"

El sector de les floristeries ha començat també a experimentar un fort creixement en la seva demanda. De fet, Ramon Estrada, productor de flor tallada del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, ha assegurat que en el seu sector hi ha “més demanda que oferta”. A causa de la incertesa que hi havia a principis d’any sobre l’evolució de la pandèmia, els productors van plantar menys flor tallada que altres anys. Aquest augment de la demanda ha causat que alguns productes de floristeries s’hagin encarit fins a un 20 %.