Castanyes, panellets, records i Don Joan Tenorio
- La castanyada, la nit abans de Tots Sants, referma la tradició d'unes postres diferents per a cada una de les nostres festes
- Repassem-ne les imatges de l'arxiu de TVE Catalunya, on trobem Don Joan Tenorio i la seva versió més divertida, amb Mary Santpere i Capri
- També Rosa Maria Sardà posa un toc d'humor amb un capítol del seu programa Per molts Anys a la festa de Tots Sant i al dia de difunts
L'elaboració dels panellets és com la castanyada, gairebé els mateixos ingredients però a cada casa amb un toc personal. Com podem veure al programa Vespre a La 2 damunt d'aquestes línies, elaborar els nostres panellets no és gens difícil.
Les tradicons ens agraden molt al nostre país i sobretot perquè sempre duen la seva pròpia joia gastronòmica. TVE Catalunya ha recorregut moltes comarques durant la seva història per trobar focs on es torren castanyes o couen moniatos. També escenaris on es representava Don Joan Tenorio, un costum que potser s'ha perdut.
Castanyeres al carrer, panellets a pastisseria
L'any 1978, TVE Catalunya compartia equips tècnics de televisió amb les Illes Balears i es realitzava un informatiu que anomenat Catalunya i Balears, avui. En aquest capítol recuperat de l'arxiu històric podem veure, entre d'altres temes, l'elaboració de coques i panellets a Perafita, al Lluçanès, Osona. La gent sortia al carrer per escalfar-se amb el foc i menjar castanyes torrades.
També a Barcelona ha estat sempre molt tradicional trobar castanyeres venent castanyes i moniatos al carrer. Ara no se'n troben tantes, però el 1978, sense cap parada per aixoplugar-se, les vam filmar a la plaça Nova, davant la Catedral, envoltades de canalla i compradors. És l'espai informatiu Crònica 2, on també hi ha temes de Girona i Palma.
La festa de la castanyada ens aplega al voltant de la taula amb unes postres tradicionals la nit del 31 d'octubre. La tardor ha tenyit els arbres de colors groguencs i ara es diu allò de 'Per Tots Sants (o pel novembre) el blat al graner o enterrat'. Es tracta de posar el gra a cobert perquè no es faci malbé amb la pluja d'aquest temps.
Així es titula un documental de la realitzadora Montserrat Ezquerra, llegit pel conegudíssim Xavier Ubach, que repassa els orígens d'aquesta celebració a Catalunya. Ens parla dels fruits de la tardor, les olives, les castanyes, els pinyons, les avellanes... Productes que es poden conservar tot l'any al rebost i que ens aporten energia.
Don Joan Tenorio: tradició amb Mary Santpere i Capri
I perquè es va al teatre per Tots Sants? I perquè es representa en aquestes dates l'oba de José Zorrilla? Ho explica molt bé el recordat actor i director Alejandro Ulloa a l'entrevista que li fa Rosa Maria Sardà al seu programa Per molts anys. Sardà també reb les fotografes Pilar Aymerich i Colita, que han editat un llibre amb fotos de cementiris i s'ho passen pipa parlant-ne amb la presentadora. A més Rosa Maria Sardà i els habituals del programa ens fan riure amb una representació sobre la castanyada i els diferent ingredients que fan falta a la cuina per preparar-la.
Per còmics, dos dels més grans de la història de l'espectacle a Catalunya, Mary Santpere i Joan Capri van representar Don Joan Tenorio al Teatre Romea. Però no una versió qualsevol sinó la que va donar tants èxits al pare de l'actriu, el també actor i empresari de teatre Josep Santpere. El periodista Jaume Melendres entrevista Mary Santpere i el director de l'obra Ventura Pons. En aquest programa també hi trobem Asumpta Serna i Miquel Cors dient-se amoretes vestits de monja i Tenorio.
La castanyada al primer programa infantil de televisió en català
Ara els infants estan avesats a una altra mena de programes infantils. A molts però, ens agrada recordar el primer programa infantil de la televisió en català, Terra d'Escudella, que tant ens va fer gaudir els dissabtes al matí. El capítol Cardona i la castanyada de la por està dedicat a aquestes dates de principis de novembre.