Enlaces accesibilidad
Congrés

ERC no presenta l'esmena a la totalitat dels pressupostos de l'Estat

Gabriel Rufián destaca avenços sobre la llei de l'audiovisual i els deutes pendents de l'Estat

Per
ERC aplana el camí dels pressupostos de l'Estat al Congrés

ERC ha anunciat un acord amb el PSOE que aplana el camí dels pressupostos generals de l’Estat, almenys a la primera votació al Congrés. Els republicans han decidit finalment no presentar una esmena a la totalitat al projecte.

ERC i PNB tanquen un acord per evitar l'esmena als Pressupostos | Laura Herrero

L'executiva d'ERC s'ha reunit aquest dijous al migdia per decidir el posicionament de la formació. La reunió, convocada inicialment per les 11 del matí, s'ha enrederit una hora, per donar més marge a les negociacions segons han reconegut fonts republicanes. Un posicionament "in extremis" que s'ha produït després que el PNB hagi confirmat que tampoc esmenaran la totalitat dels comptes per l'any vinent.

Quotes a la llei de l'audiovisual i deutes pendents

El líder dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha explicat en roda de premsa que finalment les negociacions amb el govern de Pedro Sánchez han permès avançar en dues de les condicions fixades, com són "els deutes pendents" de l'Estat i la defensa del català a la llei de l'audiovisual a través de quotes. En aquest sentit ha destacat que "la llei només es negociarà amb ERC i podrà prosperar si es tanca un acord sobre les quotes del català".

Els republicans han confirmat la seva posició pràcticament uns minuts abans que s’acabés el termini. Rufián ha assegurat haver arribat a un acord amb el PSOE per incloure una quota de producció en llengües oficials a la futura Llei Audiovisual i posar en marxa dos acords de l’anterior pacte pressupostari que no s’havien complert.

En aquest sentit, ha concretat la transferència “immediatament" d’uns 18 milions d’euros per beques educatives que encara estaven pendents. Un segon acord és el de la transferència de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital i posar concreció a la inversió en cooperació per un corredor humanitari. El líder dels republicans al Congrés ha destacat que no tenia sentit asseure’s a negociar “sense que s’hagi complert el pacte anterior”.

Aragonès parla d’incentiu per la taula de diàleg

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en el marc de la trobada empresarial que se celebra a la seu d’Urgell, que la negociació dels pressupostos de l'Estat pot ser un "incentiu" perquè avanci la taula de diàleg, però no ha volgut avançar el posicionament de la formació republicana.

JxCat i la CUP registren l’esmena a la totalitat

Junts, en canvi, ja havia registrat aquest mateix dijous la seva esmena a la totalitat. Miriam Nogueras, portaveu al Congrés, assegura que no han vist cap moviment per part del govern espanyol que respongui a les peticions que els havien fet, com el traspàs de Rodalies o la cogestió dels fons europeus.

La CUP també havia registrat esmena a la totalitat argumentant que no se’n refien de com negocien Esquerra i Junts. Volen garantir un text alternatiu que parli de referèndum amnistia i polítiques de repartiment de riquesa.