Enlaces accesibilidad
Dia Mundial de l'Ictus

Sabies que cada 40 minuts hi ha un cas d'ictus a Catalunya?

  • L'ictus és la segona causa de mort arreu del món i pot produir diferents graus de discapacitat
  • En el primer semestre d'aquest any s'han activat 3.880 codis ictus d'adults a Catalunya
  • El programa d'ictus infantil tracta un centenar d'infants al territori des del 2020

Per
L'ictus és la segona causa de mort arreu del món

Cada quaranta minuts hi ha un cas d'ictus a Catalunya i ja és la segona causa de mort arreu del món. Avui, se celebra el Dia Mundial de l'Ictus per a conscienciar sobre aquesta malaltia que pot produir diferents graus de discapacitat.

Què és un ictus?

Un ictus és l'alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell, la majoria de vegades es produeix pel taponament d'una artèria cerebral i Tractar-lo com més aviat millor és fonamental. En el primer semestre d'aquest any s'han activat 3.880 codis ictus a Catalunya.

Quines discapacitats pot produir?

Aprendre a conviure amb les discapacitats que pot produir és tot un repte per a la majoria dels supervivents. A Catalunya, aproximadament un 40% de les persones que pateixen un ictus poden recuperar la seva vida de manera autònoma. O no pateixen seqüeles o les que tenen són compatibles amb el dia a dia que tenien abans de la malaltia. La mortalitat està al voltant del 15%.

Pel que fa a la resta, acaben patint alguna discapacitat, ja sigui física, de la parla, cognitiva o anímica, entre altres. D'altra banda, cada any uns 2.500 pacients reben tractaments de reperfusió.

En què consisteix el programa d'ictus infantil?

El codi ictus pediàtric ha permès tractar 101 nens des de la seva posada en marxa, a principis del 2020. L'any passat, des del febrer, se'n van atendre 76 i durant el primer semestre del 2021 hi ha hagut 25 casos més. La mitjana d'edat dels atesos és de 10 anys. El codi ictus pediàtric és un protocol d'emergència impulsat pel Departament de Salut que permet donar una atenció especialitzada als pacients menors de 15 anys amb sospita d'aquesta malaltia. Cada any hi ha entre 50 i 60 casos, una xifra baixa si es té en compte que entre els adults cada dia s'activen 20 de mitjana.

L'ictus en nens és molt difícil de diagnosticar i comporta una simptomatologia d'alarma molt diferent de la que es dona en els adults. Els principals símptomes poden ser el dèficit neurològic, l'alteració de la parla o el llenguatge, o l'alteració del nivell de consciència. En l'edat infantil és freqüent també la presència d'altres símptomes generals, com vòmits, mal de cap, vertigen o alteració de la conducta, que poden anar acompanyats de febre, nàusees, vòmits mal de cap o vertigen.