Enlaces accesibilidad
6 de novembre

El túnel de Glòries obre el trànsit en sentit Besòs

  • Uns 75.000 vehicles passen cada dia per les Glòries i deixaran de circular en superfície
  • La inauguració del sentit Llobregat s’espera per a principis del 2022
  • L'obra, que ha trigat 7 anys, no servirà per resoldre la congestió d'entrada segons els experts

Per
Els experts en mobilitat dubten de que el soterrament del túnel de Glòries millori la congestió de trànsit

Després de 7 anys d'obres, molèsties pels veïns i els conductors i un important sobrecost, finalment obre al trànsit el túnel de Glòries a Barcelona. De moment, a partir d'aquest dissabte 6 de novembre estarà operatiu només el tram de sortida en sentit Besòs. Pel que fa al sentit Llobregat, s’espera que per als principis del 2022 ja pugui estar en funcionament. Així es tanca una de les obres de major complexitat tècnica que s’han fet a la capital catalana.

Posada en marxa

Després que el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) i els operadors del túnel hagin realitzat les revisions pertinents, la Guàrdia Urbana de Barcelona començarà a desviar el trànsit el divendres dia 5. D’aquesta forma, s’iniciarà la implantació de la nova configuració viària, si les condicions meteorològiques ho permeten. L’objectiu és que el túnel en sentit Besòs estigui totalment operatiu a partir de les sis del matí del dissabte 6. En superfície només circularan busos, taxis i bicicletes.

75.000 vehicles passen cada dia per les Glòries

Cada dia passen 75.000 vehicles per la zona de les Glòries, 45.000 dels quals ho fan per entrar a la ciutat. Per això, els experts en mobilitat com l'enginyera Nel·la Sabòrit creuen que, de moment, el soterrament no millorarà ostensiblement la congestió de trànsit. Un dels dubtes que generen la infraestructura, per exemple, fa referència a la reducció dels carrils d'accés. En canvi, hi ha consens en el benefici que l'obra comportarà gracies a la gran zona verda que s’ha de fer a sobre dels túnels.

Amb l'obertura del túnel de Glòries només podran circular en superfície taxis, bicletes i busos

Amb l'obertura del túnel de Glòries només podran circular en superfície taxis, bicletes i busos

Accés i mobilitat

La nova infraestructura oferirà una nova via a aquells vehicles que es dirigeixin en direcció Badalona/Mataró (C-31) i als que vulguin sortir al carrer Bilbao de Barcelona. Tots aquells vehicles que accedien a la C-31 a través del carrer Llacuna hauran d’anar a buscar la incorporació al carrer de la Selva de Mar, passant pel carrer Perú.

Pel que fa als autobusos, disposaran d’un carril exclusiu per al transport públic. No obstant això, els busos urbans que circulin en sentit Besòs, ho continuaran fent per la superfície mentre que els interurbans circularan pel túnel.

Gran complexitat tècnica

La construcció d’aquest túnel, de 957 metres sense tenir en compte les rampes d’accés, ha estat d’una gran complexitat tècnica, principalment, perquè s’ha construït en una zona on ja hi havia 4 infraestructures ferroviàries existents: El túnel de la línia L1 de metro, el de l’R1, el de l’R2 Sud i el de les R3 i R4 de Rodalies. En suma, cal tenir en compte que també s’ha excavat per sota de col·lectors de la xarxa de clavegueram i galeries de serveis.

Pel que fa als materials han estat necessaris més de 60. 000 m² de murs pantalla, més de 25.000 metres de pilons de formigó. Durant la construcció del túnel s’han bombejat diàriament més de 25.000 m³ d’aigua freàtica, aproximadament 10 piscines olímpiques.

El túnel de Glòries en sentit Besòs s'obrirà "ben aviat" | Maite Boada

El sentit Llobregat a l’espera

Tot i que el sentit Besòs ja té data per posar-se en marxa, caldrà esperar uns mesos més perquè el túnel estigui plenament en funcionament. Fins aleshores, es continua treballant en el muntatge del panell vitrificat, el cablejat de la senyalització, la instal·lació de càmeres o el muntatge de les canonades de les boques d’incendi. Pel que fa a la data d’obertura, l’Ajuntament de Barcelona no ha donat cap data en concret més enllà de “principis del 2022”.