Enlaces accesibilidad
Tots Sants

Les visites als cementiris gairebé tornen a la "normalitat" prepandèmica

Per
L'afluència per Tots Sants torna a ser aquest similar a la dels nivells d'abans de la pandèmia

Les bones xifres de vacunació i de l’evolució favorable dels contagis del coronavirus a Catalunya, ha fet que enguany es pugui parlar gairebé de visites molt similars abans de la pandèmia als cementiris catalans coincidint amb la celebració del Dia de Tots els Sants aquest dilluns 1 de novembre.

Després d'un any i mig de pandèmia en què la mortalitat ha augmentat, els experts asseguren que s'ha viscut un temps excepcional. "Amb la COVID ens han prohibit aquesta mena de rituals, compartir aquesta atmosfera que ja es crea és enormement important, això tranquil·litza l’esperit", explica en Joan Carles-Mèlich, filòsof i professor de la UAB.

"M'alleuja, és el costum. Si no vinc sembla que em falta alguna cosa, mentre pugui una vegada mínim vindré a posar flors als meus pares", assegura un dels visitants als cementiris de Catalunya aquest cap de setmana.

Des dels ajuntaments es precisa que es mantindran les recomanacions sanitàries sobre l'ús de gels per a la desinfecció i de mesures de protecció com la distància interpersonal o l'ús de mascareta dins del recinte del cementiri. També es vetllarà perquè no hi hagi aglomeracions a les entrades als recintes.

"L’ésser humà no és l’ésser que es mor i que ha de morir, sinó l’ésser que enterra els seus morts i que per desgràcia ha de continuar vivint amb l’absència i la pèrdua, i per això cal una educació per la pèrdua que no farà que superem la pèrdua, però que sí que ens farà superar-la millor", assegura Carles-Mèlich.

Les funeràries catalanes tornen a la "normalitat" per Tots Sants

Les funeràries catalanes encaren una festivitat de Tots Sants que afirmen que serà "relativament normal" després d’un any i mig marcat per la covid, que en va fer créixer els serveis un 24,5% el 2020. Aquesta és la previsió de la patronal catalana del sector, l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat), que representa 45 organitzacions de naturalesa tant pública com privada que presten la pràctica totalitat dels serveis funeraris a Catalunya (el 95%). L’aixecament progressiu de les restriccions fa que només es mantinguin les mesures bàsiques (rentat de mans, mascareta i distància) a les vetlles, als funerals o comiats laics i a les visites als cementiris.

Reforç de mesures i serveis per Tots Sants

Diversos cementiris catalans gestionats per empreses associades d’Asfuncat amplien els horaris i el servei de transport públic per atendre l’augment de visitants. Malgrat l’aixecament de les limitacions d’aforament, se’n controlaran els accessos per tal de garantir-hi el compliment de les mesures de prevenció vigents (rentat de mans i mascareta en interiors i, en exteriors, sempre que no s’hi pugui mantenir la distància de seguretat), s’hi facilitarà l’accés a gel hidroalcohòlic i s’hi prendran mesures addicionals per evitar-hi aglomeracions.

El sector funerari a Catalunya: dels més afectats per la covid

El sector funerari català ha estat un dels més colpits per la greu crisi sanitària de l’últim any i mig i per les seves derivades econòmiques i socials. Els serveis funeraris prestats a Catalunya van créixer un 24,5% el 2020 a causa de la pandèmia de COVID-19 i van assolir la xifra de 75.701, 14.886 més que l’any anterior, segons dades d’Asfuncat.