Enlaces accesibilidad
ZBE

Comencen les sancions de la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat

  • La Zona de Baixes Emissions inclou una àrea d'uns quatre quilòmetres quadrats
  • Les restriccions seran tots els dies laborables, de dilluns a divendres, entre les 7 i les 20h
  • Els vehicles de serveis o els dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda no es veuen afectats

Per
Sant Cugat multa als vehicles sense etiqueta ambiental

Els vehicles de motor són una de les principals fonts emissores de diòxid de carboni a l'atmosfera. Per això a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es va impulsar la zona de baixes emissions. L'anella que impedeix que vehicles sense l'etiqueta ambiental de la DGT puguin circular.

Barcelona i els municipis veïns ja fa un any que multen i avui és el primer dia feiner que també ho fa Sant Cugat del Vallès. En Tomàs porta 17 anys circulant amb aquest cotxe per aquesta ciutat i avui ja no ho pot fer. Als conductors com ell se'ls dona l'alternativa d'un aparcament gratuït i d'un autobús llançadora que connecta amb el centre.

Pla d'Acció d'Emergència Climàtica

L'Ajuntament és conscient d'aquestes crítiques, però remarca que és un tema de salut pública. Aquesta iniciativa forma part del Pla d'Acció d'Emergència Climàtica de Sant Cugat. La Zona de Baixes Emissions inclou una àrea d'uns quatre quilòmetres quadrats entre la carretera de Vallvidrera, la Ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, el carrer de Sant Crist de Llaceres i el passeig de Valldoreix.

Horaris

Les restriccions seran tots els dies laborables, de dilluns a divendres, entre les 7 i les 20 h. Afecta els cotxes, motocicletes i ciclomotors que no tinguin la possibilitat d'obtenir l'etiqueta ambiental de la DGT: els cotxes de gasolina matriculats abans de l'any 2000 o de dièsel anterior al 2005 o 2006. Les motocicletes i ciclomotors, són les matriculades abans de 2003. No serà obligatori portar l'etiqueta en el vehicle, encara que és recomanable.

Qui no es veu afectat?

Els vehicles de serveis o els dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda no es veuen afectats per la mesura. D'ara el 2023 la zona de baixes emissions arribarà a 6 municipis més de l'àrea de Barcelona.

Quins tipus de sancions hi ha?

Les sancions seran d'entre 100 i 500 euros, segons la gravetat de la infracció. A més, l'ordenança preveu que les persones reincidents, les que cometin una infracció de la mateixa naturalesa almenys dues vegades en un any, podrien tenir un augment del 30% en la sanció. Tots els diners recaptats es destinarà a polítiques de mobilitat sostenible.