Enlaces accesibilidad
Seguretat

Les concentracions d'alcohol en sang són més elevades quan es barreja amb begudes energètiques

  • La barreja pot afavorir les intoxicacions
  • L’estudi ha estat publicat a la revista 'International Journal of Neuropsychopharmacology
  • La ingesta d’aquestes begudes produeix una falsa sensació de seguretat en les persones que les consumeixen

Per

La ingesta d’alcohol barrejat amb begudes energètiques causa una major concentració d’alcohol en sang que quan es pren sol. Segons un estudi, finançat per la DGT, realitzat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol i el CIBER de Fisiopatologia i Nutrició, aquest tipus de begudes provoquen una falsa sensació de seguretat a l’hora de conduir un vehicle en les persones que les consumeixen.

“Les begudes energètiques no son capaces de contrarestar els efectes de l’alcohol”

Clara Pérez, una de les investigadores que ha participat en l’estudi, assegura que aquesta popular beguda entre la població jove i amb alta concentració de cafeïna “no és capaç de contrarestar els efectes de l’alcohol”. Adverteix també que el temps de reacció o la coordinació entre vista i motricitat són algunes de les capacitats més afectades.

Experiment amb voluntaris

Els investigadors van realitzar un experiment amb setze voluntaris joves a qui els hi van subministrar diferents begudes com alcohol sol, begudes energètiques, aigua i alcohol barrejat amb begudes energètiques. Posteriorment, van ser sotmesos a proves per analitzar el seu estat i rendiment. També se’ls van fer analítiques per comprovar les concentracions en sang.

La barreja d'alcohol i begudes energètiques creen una sensació de falta de seguretat a ll'hora de conduir

La barreja d'alcohol i begudes energètiques creen una sensació de falta de seguretat a ll'hora de conduir RTVE.es

Resultats de l’experiment

Els resultats van indicar que en barrejar l’alcohol amb begudes energètiques no només no estaven en condicions de conduir, sinó que les concentracions d’alcohol en sang eren més elevades quan s’havia consumit alcohol amb begudes energètiques.

Les anàlisis també van mostrar que l’alcohol inhibeix el metabolisme de la cafeïna i no es metabolitza. Per tant, també augmentava la quantitat de cafeïna en sang.

Una altra conclusió a la qual van arribar els experts és que aquesta barreja pot suposar especialment un risc per a les persones amb baixa tolerància a l’alcohol i la cafeïna, ja que pot afavorir intoxicacions.