Antonio Turiel: "No podrem demanar ni carbó als reis"
- L'investigador del CSIC adverteix sobre les conseqüències que pot tenir la crisi energètica, amb les festes nadalenques a la cantonada
- Turiel diu que "les matèries primeres que sostenen el nostre consum energètic estan arribant als seus ritmes màxims d'extracció"
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
L'investigador del CSIC Antonio Turiel adverteix sobre les conseqüències que pot tenir la crisi energètica, amb les festes nadalenques a la cantonada. Assegura que aquest Nadal faltarà "una mica de tot": "No podrem ni demanar carbó als reis, perquè està pels núvols". També falta plàstic, el que complica que hi hagi joguines.
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, reconeix que tots els problemes són multifactorials: "Tot està connectat". Per exemple, el transport marítim s'ha encarit perquè també ha pujat el dièsel. Això fa que s'encareixin tots els transports, així com els salaris dels transportistes.
Les matèries, als límits
El físic, matemàtic i doctor en física teòrica explica que la crisi energètica era previsible i ens acosta quin és el problema real: "Les matèries primeres que sostenen el nostre consum energètic estan arribant als seus ritmes màxims d'extracció".
Assegura que això no necessàriament vol dir que s'acabin, sinó que toquen sostre. A partir d'aquí, comencen a davallar progressivament, a partir dels anys i les dècades. En aquest sentit, ho compara en els salaris, fent una relació amb un procés de reducció de sou.
Turiel insisteix en el fet que el problema no és nou i que cal apostar per les renovables. Tot i això, reconeix unes limitacions amb el nou model que s'està plantejant. "Haurem de començar a plantejar si hem de proposar una reducció del consum i un canvi en el sistema econòmic", adverteix.
Canvis de model
En aquest sentit, reclama fer les coses d'una altra manera per esquivar els problemes amb el consum i l'energia: "Sempre som a temps. Hem de començar a fer els canvis". Turiel confia a mantenir una societat en la qual es faci un consum raonable: "Podem fer-ho", assegura.
Demana que no hem de pensar a curt termini, amb Nadal, per exemple, però que cal actuar ja. "Comencem pel més bàsic", reclama.
Una gran apagada?
En una conversa amb Toni Aira i Montserrat Nebrera, explica que la gran apagada que es preveu fora originada per un problema tècnic. Explica que alguns països han posat molts sistemes, especialment de generació de renovable, en un territori molt ampli, en el qual s'ha interconnectat molt: "El problema d'ara és mantenir la sostenibilitat a la xarxa".
Per això, argumenta que quan poses molts sistemes produint en un sistema de corrent altern han d'estar sincronitzats. "Quan no ho estan, es comencen a generar unes oscil·lacions molt bèsties. En un moment determinat, s'ho pot carregar tot".
El consum de gas, garantit?
L'expert reconeix que el consum de gas estarà garantit en funció del que consumim. Adverteix que, si consumíssim com el 2019, tindríem una carència del 50%. "No està passant perquè les empreses fan fallida o tanquen plantes, perquè el preu del gas és prohibitiu", argumenta.