Enlaces accesibilidad
Educació

La Generalitat impulsarà un pla de xoc per fomentar l'us del català a les escoles

  • El pla per millorar l'ús social de la llengua començarà a 200 centres educatius aquest curs
  • Només el 47% dels professors de 4t d'ESO es dirigeixen sempre en català als alumnes
  • La interacció en català entre els alumnes a les escoles s'ha reduït al 21%

Per
L'ús del català als centres escolars ha patit un retrocés en els darrers anys

La Generalitat vol impulsar l'ús del català als centres escolars per frenar la davallada que, segons denuncia, està patint la llengua catalana els darrers anys. El pla de xoc començarà a aplicar-se a les escoles a partir de l'any vinent.

La interacció del català a les escoles es redueix fins al 21% | Montse Soto

Només un de cada cinc alumnes el parla habitualment

El Departament d'Educació disposa d'unes primeres dades de la situació a 4t d'ESO, que revelen que cada cop són menys els professors que es dirigeixen en català als alumnes sempre o gairebé sempre dins de la classe: el 2006 eren el 63,7% i el 2021 representen el 46,8%. La situació és similar entre els alumnes, ja que només el 39,4% d'ells es dirigeix al professorat en català dins de classe, quan el 2006 eren el 56%.

Els departaments de Cultura i Educació han reconegut que no s'ha fet prou en els darrers anys i per això han impulsat un pla de xoc per revertir la situació i recuperar l'ús del català a les aules però també en tot l'entorn educatiu.

El pla de xoc arribarà als instituts el 2024

El pla arrencarà en 200 centres educatius i es farà extensiu fins a 2024, quan es pretén que hagi arribat a tots els col·legis i instituts, segons han anunciat el conseller d'educació, Josep González-Cambray, i la consellera de cultura, Natàlia Garriga, que han justificat la mesura davant la "reculada preocupant de l'ús social de la llengua catalana".

El conseller ha explicat que han adoptat aquesta mesura en conèixer les dades de què disposa Educació sobre l'ús de la llengua catalana en els anys 2006, 2013 i 2021 extrets d'un informe elaborat pel Consell d'Avaluació de Catalunya sobre la base d'un qüestionari sociolingüístic a alumnes i docents de quart d'ESO.