Enlaces accesibilidad
Congrés

Els pressupostos de l'Estat superen el tràmit de les esmenes a la totalitat

Per
El Congrés rebutja les esmenes a la totalitat dels pressupostos

Els pressupostos generals de l’Estat per 2022 superen el primer tràmit parlamentari al Congrés. Ple ha rebutjat aquest dijous les set esmenes a la totalitat presentades per PP, Vox, Cs, Junts, la CUP, Foro Asturias i Coalición Canaria per 188 vots en contra, 156 a favor i una abstenció.

El Govern ha aconseguit superar el primer examen dels comptes després de tancar acords amb ERC i el PNB, i tenir compromès el vot d'EH-Bildu i el PDeCAT.

ERC adverteix al Govern que els necessiten

Durant el debat parlamentari, el líder dels republicans, Gabriel Rufián, ha llançat un avís al govern de Pedro Sánchez en advertir que els 13 vots del seu grup continuen sent imprescindibles perquè es pugui esgotar la legislatura. “No sé si els queda més gasolina als motors per tant de viatge”, advertia deixant entreveure que hauran de pactar llei a llei partir d'ara.

Durant el discurs, Rufián també s’ha dirigit a JxCat lamentant que “Catalunya és molt més que una discussió entre dos partits” i ha insistit que “tots i totes som catalans, votem a qui votem” i els ha acusat de fer massa temps que porten "movent-se en cotxe oficial".

Una coalició en plena forma

Per la seva banda, el president del grup parlamentari d'Unidas Podemos, Jaume Asens, ha destacat que els Pressupostos demostren que l’executiu de coalició està “en plena forma” tot i les discrepàncies evidents dels darrers dies en temes com la reforma laboral. També ha tingut paraules per JxCat apuntant a la incoherència de votar no a uns comptes que inclouen partides amb les quals ja treballa el conseller d'Economia.

Retrets de JxCat i la CUP a ERC

Durant la primera jornada del debat, JxCat va censurar que ERC faciliti la tramitació dels PGE "a canvi de res". "Junts no dona els vots a canvi de res i res és el que han aconseguit aquells que els han donat xecs en blanc", va dir la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que va denunciar la "prepotència" dels socialistes. La CUP també va denunciar que pactar els pressupostos amb el PSOE "no sembla massa útil" perquè els socialistes "no compleixen els compromisos".

Montero va sortir en defensa de l'estratègia d'ERC i va retreure a Junts i la CUP que la critiquin mentre fan "d'espectadors" i exigeixen el compliment d'acords als quals han arribat altres. El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, també va criticar que aquests dos partits se sumin al 'no a tot' de la dreta contra els pressupostos de l'Estat.

Retrets al PP i Cs

El debat de totalitat ha deixat un encreuament de retrets entre el PSOE i la bancada de la dreta. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va criticar la manca de "crítica constructiva" del principal partit de l'oposició, que va titllar de "ruïna" els comptes. El líder del PP, Pablo Casado, va demanar-ne la retirada advertint que "si no haurà de venir el PP a arreglar-ho".

Pedro Sánchez durant el debat de Pressupostos al Congrés

Pedro Sánchez durant el debat de Pressupostos al Congrés EFE

Montero també va retreure a Cs que s'hagi negat a negociar els pressupostos i s'hagi alineat amb PP i Vox. La líder de Cs, Inés Arrimadas, va criticar els pactes amb ERC i EH Bildu i va acusar el govern espanyol de "vendre mitja Espanya". Montero va instar el partit liberal a demostrar "moderació" i "utilitat" seient a negociar els comptes.

Segona fase de les esmenes parcials

Després de superar aquesta votació, els comptes passen a tramitar-se en la Comissió de Pressupostos, que haurà d'analitzar les esmenes parcials que presentin els grups per a modificar els Pressupostos. Per a presentar-les, la Mesa del Congrés ha fixat un termini màxim fins a aquest divendres a les dues de la tarda.

Després de la comissió, els comptes s'elevaran al Ple del Congrés, on cada responsable ministerial haurà de defensar els comptes del seu Ministeri. Serà entre el dilluns 22 i el dijous 25 de novembre, data aquesta en la qual està prevista l'aprovació dels comptes i el seu enviament al Senat. Si es compleix el calendari previst pel Govern podrien entrar en vigor l'1 de gener.