Enlaces accesibilidad
Violació

Es complica la investigació de la violació a una menor a Igualada

  • Les càmeres de seguretat de la discoteca no estaven connectades
  • Entre un 10 i un 30% de les violacions són grupals perquè els agressors així se senten impunes
  • Fecasarm estudia personar-se com a acusació popular en el cas

Per
Entre un 10 i un 30% de les violacions són grupals

Es complica la investigació de la violació a una menor, a Igualada. Les càmeres de seguretat de la discoteca no estaven connectades perquè feia un any i mig que la sala estava tancada i es va donar de baixa el servei de videovigilància. El Mossos confiaven a trobar-hi imatges que podrien ser clau en la investigació. Ara rebusquen en el mòbil de la noia i en el d'altres assistents a la festa.

La víctima, de 16 anys, continua ingressada a l'Hospital Sant Joan de Déu i ja ha sortit de l'UCI.

Cada dia es denuncien 3 agressions sexuals

A Catalunya cada dia es denuncien 3 agressions sexuals. Es calcula que només un 8% de les que realment es produeixen. A l'Hospital Clínic, centre de referència en aquest tipus de violències, expliquen que la pandèmia ha emmudit moltes dones.

Aquest tipus de violència, apunten veus expertes, és estructural. Un 50% de les dones europees deixa de fer coses per por a ser agredida sexualment. I algunes enquestes de victimització revelen que entre un 10 i un 30% de les violacions són grupals perquè els agressors així se senten impunes.

La nit dels fets

La presumpta agressió sexual va tenir lloc la matinada de dilluns al polígon industrial de Les Comes. La víctima és una noia de 16 anys que en aquell moment es dirigia a l'estació de tren. La jove va ser traslladada inicialment a l'Hospital d'Igualada i després a Sant Joan de Déu de Barcelona. La menor està estable i conscient a l'UCI, però encara no ha pogut prestar declaració. Previsiblement ho farà aquesta tarda. Fonts de la família asseguren que està en estat de shock.

Els Mossos estan demanant imatges de les càmeres de seguretat com la d'una benzinera i una empresa de ferralla. Les que sí que han declarat són les amigues amb qui havia quedat per anar a aquesta discoteca. Havia de tornar d'Igualada a Vilanova en tren i hi ha 20 minuts caminant des del local fins a l'estació. Un trajecte travessant un polígon que no va poder recórrer. A dos carrers, la va trobar inconscient un camioner a primera hora del matí. De moment continua la investigació. Fonts policials apunten a més d'un agressor.

Fecasarm estudia personar-se com a acusació popular

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) estudia personar-se com a acusació popular en el cas. La patronal "ha dit prou" i ha assegurat que no permetrà que se segueixi posant en risc la seguretat dels seus clients i treballadors, ni que s'"embruti" la imatge del sector. La patronal ha condemnat enèrgicament l'acció "covarda i perversa" i ha traslladat el seu suport a la família.

A més, ha reclamat més presència policial en l'entorn dels locals d'oci nocturn, també amb relació als fets ocorreguts a la discoteca Waka Sabadell, a Sant Quirze del Vallès.

Llista negra de violents

A més, la patronal vol reprendre la proposta que va fer la patronal estatal de crear una llista de persones reincidents en delictes contra les persones, el patrimoni o la llibertat sexual comesos en espais d'oci nocturn o les seves immediacions i que hagin estat condemnats pels mateixos. L'objectiu seria que no puguin tornar a entrar als locals i per això la llista seria compartida per les empreses a escala estatal.