Celebrem els 50 anys de l'Hospital de Bellvitge
- Parlem dels 50 anys del centre amb Montserrat Figuerola, gerent territorial de l'Àrea Metropolitana Sud
- La també gerent de l'Hospital de Bellvitge demana recursos i adequar la capacitat de formar a les noves necessitats
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
L'Hospital Universitari de Bellvitge arranca aquest dilluns la celebració de l'any del seu 50è aniversari: el centre es va inaugurar el 8 de novembre de 1972. Per parlar de tot plegat, Gemma Nierga entrevista al Cafè d'idees a Montserrat Figuerola, gerent territorial de l'Àrea Metropolitana Sud, que inclou l'Hospital de Bellvitge.
La gerent de l'Hospital de Bellvitge considera que "és un moment per posar en valor el que hi ha dins de l'hospital", des dels professionals fins als pacients. Volen celebrar que "l'important és el que passa a dins".
Al llarg d'aquest any, es faran actes científics i de coneixement de què és l'hospital, participant especialment amb els municipis que dona servei directe, però també a 2 milions de persones de l'eix sud de Catalunya, segons explica la responsable. En el marc d'aquesta celebració, també s'ha engegat una campanya a les xarxes perquè la gent expliqui les seves experiències relacionades amb l'hospital.
D'altra banda, Figuerol defensa les fites que ha aconseguit el centre, especialment en trasplantaments. Reconeix que, a vegades, potser no se'n parla prou, i que ells ho volen fer valdre. "Indica molt dels equips que hi ha al darrere. S'ha de donar a conèixer", defensa.
La pandèmia ha de servir per fer canvis
Explica com el centre s'ha transformat arran de la pandèmia del coronavirus, i assegura que se senten molt orgullosos de la feina feta. "Molta gent fent el que calia en cada moment", sintetitza la doctora. Considera que el sistema públic ha estat a l'altura durant la pandèmia, en la qual "hem viscut la pitjor crisi sanitària i social de les nostres generacions".
Després d'aquesta època convulsa, ara demana canvis estructurals, ja que la pressió hospitalaria seguirà existint a causa d'altres aspectes. "El sistema necessita travar condicions a nivell comunitari. Hem de sortir dels centres, poder-nos coordinar. Això no es fa amb la mateixa estructura que teníem anteriorment. Es necessiten recursos", argumenta la gerent.
La falta de personal
Figuerola reconeix també que manquen professionals, però no només perquè han marxat a fora: "Hem d'adequar la capacitat de formar a les noves necessitats", justifica. Argumenta que això es deu al fet que el nivell d'intervencionisme dels hospitals no existia fa uns 15 o 20 anys: "Era impensable l'intervencionisme d'ara en gent d'edat molt avançada".
Tot i això, sobre la fuga de talent, la gerent de l'Hospital de Bellvitge reconeix: "Tenim un sistema sanitari molt potent, però la retribució no té res a veure amb cap altre país del nostre entorn".