Sabies que en els pròxims 10 anys podrien desaparèixer 1 de cada 10 platges?
- Els experts afirmen que hi haurà llocs on s'haurà de redissenyar, com els passejos per donar més espai a la platja
- El Gener del 2020, el temporal Glòria castiga la localitat destruint un dels símbols de la ciutat, el Pont del Petroli
La costa catalana està en alerta: en els pròxims 10 anys podrien desaparèixer 1 de cada 10 platges. La seva regressió, que afecta ja més de la meitat del nostre litoral, però que és un fenomen global, està avui sobre la taula a la Cimera Internacional del Clima.
Catàstrofes naturals
Badalona. Gener del 2020. El temporal Glòria castiga aquesta localitat destruint un dels símbols de la ciutat, el Pont del Petroli. Però no és un fet aïllat.
Aquest setembre, una tromba d'aigua inundava Alcanar amb efectes devastadors. Dos exemples de què l'emergència climàtica és una realitat a la nostra costa. Manola Brunet, geògrafa especialista en canvi climàtic, assegura que no s'hauria de deixar construir mai més en lleres dels rius ni al costat de les zones costaneres baixes. "S'hauria de planificar com aquestes infraestructures més afectades per l'increment del nivell de mar es poden progressivament desplaçar".
Redissenyar la costa
Una aigua del mar més calenta, ocupa més espai i per tant, augmenta el nivell del mar. Des del nou Centre de Resiliència Climàtica asseguren que un dels reptes és doncs, mantenir les platges i adaptar-nos a un nou model del turisme.
Carles Ibàñez, director científic Centre de Resiliència Climàtica d'EURECAT afirma: "Hi haurà llocs on bàsicament el que haurem de fer és recular les infraestructures cap enrere, per exemple la línia de tren del Maresme, s'haurà de treure".
Els experts conclouen doncs que hi haurà llocs on s'haurà de redissenyar, com els passejos marítims per donar més espai a la platja i per poder absorbir millor els efectes dels temporals. Ara com ara, tots els sectors estan cridats a adaptar-se a la nova situació per mitigar els efectes de la crisi climàtica.