5 normes essencials que has de conèixer sobre els patinets elèctrics
- Augmenta en un 54% el nombre de patinets implicats en accidents a Barcelona
- La Guàrdia Urbana multiplica la pressió i augmenta en més del doble les sancions respecte al 2019
- S'estableixen multes de 100 euros per les infraccions de caràcter lleu, 200 per les de caràcter greu i 500 per les de caràcter molt greu
El nombre de patinets elèctrics implicats en accidents creix considerablement a Barcelona. Entre gener i setembre, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha registrat 540 vehicles de mobilitat personal (VMP) involucrats en sinistres, quan en tot l'any 2019 la xifra va situar-se en 489 casos.
Alhora, si es compara amb els primers nou mesos de l'any, aquest 2021 suposa un augment del 54% dels accidents respecte al 2020.
Davant d'aquesta tendència, la Guàrdia Urbana ha incrementat també les sancions tramitades. En concret, les denúncies a patinets han passat de ser 6.546 durant tot el 2019 a 14.200 només entre gener i setembre d'enguany, un 117% més. Els canvis en el text de l'ordenança inclouen un règim sancionador que estableix multes de fins a 100 euros per les infraccions de caràcter lleu, de fins a 200 euros per les de caràcter greu i de fins a 500 euros per les de caràcter molt greu.
Per aquest motiu hem recopilat 5 normes essencials que has de saber si vols fer ús d'un VMP correctament.
1. On es pot estacionar?
Els vehicles només podran estacionar als espais habilitats per fer-ho. Es prohibeix lligar-los en arbres, semàfors, bancs i altres elements de mobiliari urbà quan es pugui veure afectada la seva funcionalitat o destinació; davant de zones de càrrega i descàrrega, en llocs reservats a altres usuaris, a persones amb mobilitat reduïda; o en serveis o zones d'estacionament prohibit, sortides d'emergència, hospitals, clíniques o ambulatoris, zones de servei de Bicing, i a les voreres quan s'impedeixi el pas dels vianants.
2. La utilització del casc és obligatòria?
Per als usuaris de vehicles del tipus A (patinets), en cas d'activitat d'explotació econòmica, i per a tots els usuaris dels vehicles de tipus B. En la resta de casos, l'ús del casc és recomanat.
3. Quins elements accessoris són necessaris?
Totes les tipologies de vehicles han de portar elements reflectants, llums i timbres de manera obligatòria, amb l'excepció dels vehicles del tipus A (patinets elèctrics lleugers), que només és recomanable que ho facin per a una millor visibilitat a la via pública.
4. Cal dur una assegurança?
La contractació d'una assegurança de responsabilitat civil és obligatòria per a totes les persones físiques i jurídiques titulars, sigui a títol de propietat o qualsevol altre títol, davant de tercers i davant dels passatgers dels vehicles tipus C1 i per cobrir la indemnització de caràcter subsidiari pels danys i perjudicis derivats de l'ús d'aquells vehicles i cicles per part dels usuaris i usuàries als quals els cedeixin o lloguin. Si l'ús del vehicle és personal, l'assegurança no és obligatòria però sí recomanada.
5. Quina és l'edat mínima?
L'edat permesa per conduir un VMP o un cicle de més de dues rodes és de 16 anys en tots els casos. En cas que es transportin persones amb un dispositiu homologat (tipus C1), els conductors han de ser majors d'edat (18 anys). Els menors de 16 anys poden fer-ne ús fora de les zones de circulació en espais tancats al trànsit sota la responsabilitat de pares, mares i tutors o tutores, sempre que el vehicle resulti adequat a la seva edat, alçada i pes.