Com vivien les Clarisses als convents d'Arenys de Mar i Torroella de Montgrí?
- L'any 2019 es van tancar 32 convents de clausura. Encara n'hi ha 751, on continuen vivint comunitats de Clarisses que es regeixen per la norma de Santa Clara
- Les Clarisses conformaven una comunitat de monges que dormien tancades en cel·les i convivien dins el mateix edifici durant anys
- Descobreix com era la vida de les religioses a Perduts en el temps
Les Clarisses són un col·lectiu de monges que pertany a l'orde religiós fundat per Sant Francesc i Santa Clara d'Assís al segle XIII. L'única regla escrita per una dona (Santa Clara) consistia en l'estricta pobresa de la comunitat i dedicació a la pregària, la contemplació i el servei als altres. Una norma que seguien minuciosament les Clarisses del Convent de clausura d'Arenys de Mar.
El convent d'Arenys
L'autora de "Clarisses. De les arrels a l'horitzó", Mireia Martín, explica que aquesta construcció del 1905 a càrrec de l'arquitecte Salvador Oller i Pedrol destaca pels contrasts entre la façana principal i la interior i per la inclusió de lavabos a les cel·les on s'instal·laven les monges. Era una construcció moderna per a un convent de clausura de l'època. A mitjans de segle XX hi van arribar a conviure 35 monges.
A les primeres dècades, la clausura molt estricta. Gairebé ningú del poble sabia quina cara feien les monges. Sortien molt poc del convent i anaven tapades amb un vel negre. Però, la necessitat de trobar noves fonts d'ingressos va provocar que les Clarisses treballessin per l'empresa Còndor, una tèxtil de mitjons. Tanmateix, els treballadors d'aquesta empresa mai arribarien a veure cap monja.
A finals dels cinquanta la clausura es va relaxar i les Clarisses es van obrir més a la gent del poble. Acudien al mercat a comprar i es van permetre alguns luxes com escoltar la ràdio o mirar la TV. La darrera monja va marxar del convent el 2006, ja amb una manera de viure molt més oberta, i des d'aleshores l'espai està tancat. Només s'obre per a ocasions especials, com l'any 2016, quan s'hi va rodar "Laia", la producció cinematogràfica de Lluís Danès. En un futur el convent d'Arenys esdevindrà una biblioteca.
Les clarisses a Torroella de Montgrí
Les Clarisses també van establir-se al convent de Torroella de Montgrí. El 4 de setembre de 1858 van arribar les primeres deu monges d'aquesta comunitat. En aquest lloc també hi van conviure, posteriorment a les Clarisses, les monges de Sant Josep. Finalment, van ser les monges del Sagrat Cor les que van ocupar aquest espai que ha estat en constant canvi amb el pas del temps, en funció de les necessitats de cada col·lectiu de monges i depenent de si econòmicament s'ho podien permetre.
Què hi feien al convent de la vila del Baix Empordà les monges? Poc després d'instal·lar-s'hi van obrir una escola femenina on una quarantena de nenes aprenien a llegir, escriure i comptar, però sobretot a fer labors i resar. El servei educatiu que oferien les Clarisses era gratuït, però moltes alumnes hi contribuïen portant llenya o menjar. Aquesta era la tònica al convent fins a 1940.
El torn simbolitzava a la perfecció la clausura en la qual vivia el col·lectiu. Quan algú havia de recollir o deixar alguna cosa, aquest sistema impedia veure la persona que hi havia a l'altre costat de la paret. No obstant això, i com les Clarisses d'Arenys, les de Torroella van acabar treballant per empreses externes al convent degut a la relaxació de les mesures de la clausura. Finalment, com hem mencionat anteriorment, les Clarisses van abandonar el convent i el van ocupar les monges de Sant Josep.