Enlaces accesibilidad
Aliments saludables

Bolets: no engreixen i ens ajuden a estar sans

  • Els bolets són considerats un tresor nutricional dels nostres boscos
  • Rics en ergotioneína, tenen una poderosa acció antioxidant
  • Descobrim totes les propietats saludables dels bolets

Per
Bolets, aliments molt saludables
Bolets, aliments molt saludables

Gràcies a En línia i a aquest vídeo sobre els bolets hem après com caçar-los sense fer malbé l'entorn on viuen. També ens han dit com cuinar-los i d'altres curiositats. A més, cal saber que són bons per la nostra salut i que no engreixen.

Els bolets són fongs, és a dir, no pertanyen al món vegetal ni a l'animal, són bàsicament aigua i fibra ens aporten només unes 25 calories per cada 100 grams si no els cuinen amb salses greixoses o molt d'oli.

Temporada de bolets

Nutritius i saludables

Tant si els anem a buscar al bosc com si els comprem, són de les varietats cares o de conreu intensiu, tenen propietats nutricionals semblants que ens ajuden a tenir bona salut.

Per començar, no els hem de menjar mai crus. S'han posat de moda els carpaccios, però val més passar-los pel foc ni que sigui una mica, per no ingerir res que ens pugui fer mal. Porten minerals i vitamines l'A, B i la C. A més, són probiòtics, perquè ens ajuden a conservar en bon estat la nostra flora intestinal.

També els recomanen per ajudar a evitar els tipus de càncer relacionats amb hormones i inflamacions del cor. I com que estimulen el sistema immunitari, són antioxidants. Això sí, si patiu del ronyó o de gota no em podeu prendre perquè afavoreixen l'àcid úric.

Excepcionalment rics en un aminoàcid

Els bolets contenen gran quantitat – quaranta vegades més que altres aliments – d'una molècula molt poc habitual entre els aliments (un aminoàcid anomenat ergotioneína i que té una poderosa acció protectora de les cèl·lules (antioxidant). Aquesta substància no la podem sintetitzar nosaltres; per tant l'hem d'obtenir amb la dieta.

Xiitake, maitake i reishi són excel·lents varietats asiàtiques. A l'Àsia ja fa molt que coneixen les propietats dels bolets. Les han estudiades des de fa tant que ens guanyen en quantitats que en prenen anualment. Aquí, aquests fongs deliciosos ens semblen més un menjar de temporada, però cada moment de l'any en pot donar uns de diferents, encara que no sempre els puguem trobar a la natura.

Del xiitake se n'han observat meravelles com que ajuda el sistema immunitari de persones a qui se'ls debilita molt per exemple amb quimioteràpia. Diuen que dels nostres, el cep és el que té unes propietats més semblants al xiitakei i que algunes varietats de rovellons ens aporten propietats antibiòtiques.

Sabeu que hi ha un bolet que també ens ajuda en èpoques d'estrès? És l'enoki. Però de ben segur que menjar un bon plat de bolets, anar al bosc a buscar-ne o xerrar a plaça amb qui els ven també ens desintoxica de les preocupacions quotidianes.