Roger Paredes: "Tot treballador sanitari hauria d'estar vacunat"
- El cap de secció de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias es posiciona a favor del passaport covid per a algunes activitats que no són drets fonamentals
- El doctor Paredes adverteix que les properes onades poden acabar amb ingressos i morts de persones vacunades
- Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4
El doctor Roger Paredes considera que "tot treballador sanitari hauria d'estar vacunat" contra el coronavirus. El cap de secció de Malalties Infeccioses de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol defensa que no s'hauria de permetre que un treballador sanitari no estigui vacunat: "Exposem als pacients. Podem transmetre la Covid-19 als pacients".
Tot i això, destaca que "la majoria de treballadors sanitaris estan vacunats". Apunta que la vacunació en aquest àmbit és superior al 85%.
Passaport covid en determinades activitats
En una entrevista al Cafè d'idees amb Gemma Nierga, valora l'estat actual de les dades del coronavirus i es posiciona a favor del passaport covid per a algunes activitats que no són drets fonamentals, com "determinats entorns d'oci".
El doctor creu que hi hauria d'haver algunes mesures contra la pandèmia, per bé que reconeix que es tracta d'un tema complicat. En bona part, perquè hi ha una sèrie de qüestions relacionades amb la bioètica.
Moment de la pandèmia
Parades diu que a la cinquena onada del coronavirus es van cometre errors "de bulto", però ara la situació és diferent. Considera que en els mesos vinents tindrem onades que, gràcies al fet que la vacunació és més alta, es podran "aguantar" millor. Tot i això, si tenen molta transmissió, poden acabar amb ingressos i morts de persones vacunades. "Les persones vacunades poden patir", reconeix.
Això no obstant, recorda que l'impacte és molt menor que si no estiguessin vacunades. En aquest sentit, insisteix en la capacitat de les vacunes.
Píndoles contra el coronavirus
Avança que hi ha dues primeres pastilles contra el coronavirus, que es podrien introduir via oral: un de la farmacèutica d'Amer i un de Pfizer. Apunta que els estudis s'han fet a persones d'alt risc i, per tant, estarien només sindicades en aquest sector: persones no vacunades o amb factors de rics.
Avança que la EMA està estudiant quan es podran administrar i encara no es pot parlar de terminis, però apunta que les compres seran centralitzades. "Seran decisions que es prendran a escala de la UE. Els països hauran de fer una estimació de les seves necessitats", argumenta.
Vacunar arreu
El doctor defensa que és "essencial" vacunar arreu del món: diu que "aquí podem estar molt ben protegits, en una mena de fase de lluna de mel", però en altres països amb baixos índex de vacunació poden aparèixer noves variants que es pugui escapar de les vacunes. Recorda, però, que això no ha passat avui dia: "El virus no ho té molt fàcil".