Enlaces accesibilidad
Cafè d'idees

Joan Dausà ens presenta 'Ho tenim tot'

  • El cantant ens revela els missatges que amaguen el seu darrer treball i els nous temes
  • "Tinc la sensació que no estem entenent mola la vida, ens estem agafant a les superficialitats", diu Dausà
  • Entrevista al 'Cafè d'idees' | La 2 i Ràdio 4

Per
Cafè d'idees - Joan Dausà ens presenta 'Ho tenim tot'

Tres anys després d'Ara som gegants, Joan Dausà arriba al Cafè d'idees amb un nou treball sota el braç, compost en plena pandèmia. En una entrevista amb Gemma Nierga, el cantant presenta Ho tenim tot: ens explica com ha estat el procés creatiu, les lliçons de la pandèmia i la incorporació del castellà al treball.

Felicitat com a actitud vital

El cantant explica els missatges que hi ha darrere el seu treball, que se sintetitzen en bona part en el nom del disc: Ho tenim tot.  "Estic fart de veure a gent feliç tenint molt menys que nosaltres", diu Dausà. Considera que ser feliç es tracta d'una actitud vital, d'una manera de viure.

En aquest sentit, explica que personalment s'obliga a oblidar-se de les superficialitats i reconnectar amb ell mateix: "La vida et dona el que necessites per a seguir creixent". Diu que es considera una persona feliç, però assegura que cada vegada relativitza més debatre's el concepte sobre si realment ho és. "Aquesta exigència que arrosseguem de sentir-nos feliços ens obliga a tenir una pressió que, a vegades, ens estressa més", argumenta Dausà.

Sobre el nou treball també diu que la portada del disc, i especialment del vinil, "ja és un quadre". I revela que el dibuix del fons de la portada està fet per la seva filla, mentre ell ha escrit per lletres, per fer-ho "una cosa més casolana".

Deixar les superficialitats

En aquest sentit, també parla de La vida és més que això, un altre tema molt intens d'aquest darrer treball: "Tinc la sensació que no estem entenent mola la vida, ens estem agafant a les superficialitats", diu en relació amb aquesta cançó.

Dausà revela un dels altres temor que vols transmetre amb el disc, que no voldria arribar al final de la vida sense haver-la entès: "No ens mirem prou als ulls, no ens connectem". A més, apunta que, si consideréssim la mort com a part de la vida, viuríem tant la vida com la mort de forma diferent, "com un agraïment pel camí fet".

Cançons en castellà

L'artista reconeix que tenia ganes de cantar en castellà. Ho ha fet en aquest darrer treball, per primera vegada en un disc, tot i algun altre cas puntual. Revela i argumenta que, en aquest idioma, té una veu que sona diferent en la que té en català. "És un altre color, et porta a un altre lloc", considera.

Preguntat sobre si Joaquín Sabia seria un referent per a ell, el cantant assegura que ho seria més aviat Joan Manel Serrat, en aquest sentit. El cantant defensa poder cantar en les dues llengües, en català i en castellà: "A mi m'emocionen els dos. L'important és que la gent escolti les històries del disc, per sobre de l'idioma".

Reflexions de la pandèmia i el confinament

Explica com va funcionar això de fer un concert a la dutxa, com va fer durant el confinament per la pandèmia del coronavirus, el que defineix com "una juguesca" a través de Twitter. "Tenia la sensació que estava actuant en una festa major", explica en referència al xat d'Instagram, que assimila a una barra de bar.

Més enllà de curiositats, reflexiona més profundament sobre la pandèmia. El cantant treu dues lectures d'aquesta experiència. D'una banda, que la Terra ens està dient alguna cosa: "O llegim el missatge o vindrà un altre virus a explicar-nos-ho. O modifiquem la relació amb la Terra o entre nosaltres, o tornarà". D'altra banda, també destaca que hi ha hagut molta gent que no s'ha pogut acomiadar dels seus éssers més estimats.

Nova gira: focalitzat en la música

Amb el disc encara calent, Dausà ja té prevista una gira en els pròxims mesos. "Fa molt bona pinta", reconeix el cantant sobre aquest futur. I és que, segons assegura l'artista,  "a la gent li està agradant molt el disc".

El cantant afegeix que ara ha decidit focalitzar-se en la música, però no tanca la porta a propostes que li interessin.  "La meva direcció és la música ara", sentència.