Enlaces accesibilidad
Medi ambient

700 municipis catalans s'adhereixen al pacte d'alcaldes per impulsar energies sostenibles

  • L’objectiu és rebaixar un 20 % les emissions de CO₂
  • Un 98 % dels municipis de la Diputació de Barcelona ja formen part del pacte

Per
700 municipis catalans s'adhereixen al pacte d'alcaldes per impulsar energies sostenibles

700 municipis d’arreu de Catalunya ja formen part del Pacte d’alcaldes per impulsar l’ús d’energies sostenibles als seus pobles. Un dels principals objectius d’aquesta iniciativa és reduir un 20 % les emissions de CO₂ en transports, calefacció o enllumenat. En el llarg termini, preveu reduir, com a mínim, un 55 % les emissions de CO₂.

Els tres pilars del pacte

Davant el repte que suposa el canvi climàtic, diferents ajuntaments catalans s’han compromès amb un dels principals moviments europeus per contrarestar-lo, el Pacte dels Alcaldes i les alcaldesses pel Clima i l’Energia. La iniciativa es basa en tres pilars bàsics. En primer lloc, reduir, com a mínim, un 55 % les emissions de CO₂ abans del 2030 i assolir la neutralitat climàtica l’any 2050. En segon terme, adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic. Alguns efectes que es preveuen en els pròxims anys són onades de calor més fortes i duradores, augment del risc forestal o menor disponibilitat d’aigua, entre d’altres. Finalment, el Pacte preveu oferir accés a una energia segura, sostenible i assequible per a tota la ciutadania.

Les teieres de Ventalló ja formen part del passat

Ventalló és un exemple de municipi on s’ha evolucionat cap a un sistema d’enllumenat públic més sostenible. Tot i que es conserven les antigues teieres que s’utilitzaven per il·luminar el poble, avui en dia els carrers de la ciutat s’il·luminen gràcies a llums led i rellotges astronòmics que permeten regular la intensitat de la llum durant la nit. Aquest pas cap a un model d’enllumenat més sostenible, ha permès estalviar al consistori més d’11.000 € anuals i rebaixar 21 tones d’emissions de CO₂.

Palafrugell avança cap a un model més sostenible

L’escola Torres Jonama de Palafrugell també ha aplicat mesures per reduir les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle. Amb l’arribada de les baixes temperatures, l’emissió de gasos augmentarà, ja que es començarà a engegar la calefacció. No obstant això, els radiadors del centre escolar s’escalfen amb una caldera de biomassa que treuen dels boscos de les Gavarres. El cost de la calefacció s’ha reduït un 30 % respecte al model de gasoil que es feia servir anteriorment.