Enlaces accesibilidad
Drogues i apostes

L'Ajuntament de Barcelona aplicarà mesures per frenar les addiccions dels joves

  • L’edat d’inici al joc d’apostes a Barcelona és de 14 anys
  • El nou pla sobre drogues i addiccions se centrarà també en l'alcohol i el cànnabis
  • Es redueix el consum d’alcohol entre els joves, però segueix sent la substància més preocupant

Per
L'Ajuntament de Barcelona oferirà a les escoles un pla de prevenció d'addiccions

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà un programa escolar amb l’objectiu de frenar i reduir les addiccions dels joves als jocs d’apostes i a les drogues. La iniciativa està dirigida als estudiants de quart d’E.S.O. i es troba dins el marc del Pla d’Acció sobre Drogues i Addiccions 2021-2024.

A banda d’aquest programa presentat per la regidora de Salut envelliment i cures, Gemma Tarafa, l’Agència de Salut Pública proposa la creació d’una guia per a les famílies per a la prevenció de problemàtiques del joc d’apostes i videojocs. Una altra mesura que se suggereix és el disseny d’una campanya de comunicació de sensibilització.

Un 3,4 % dels alumnes realitza un possible joc patològic

Les addiccions al joc i a les drogues són una preocupació real. Així ho avala l’enquesta de l’Agència de Salut Pública. Segons aquest informe, un 7,9 % dels estudiants de segon i quart d’E.S.O., segon de Batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Mitjà (CFGM) ha jugat amb diners durant el darrer any de manera presencial, un 7,4% ho ha fet de forma virtual. Aquests hàbits es poden acabar convertint en addiccions greus. De fet, un 3,4 % dels alumnes d'entre 13 i 19 anys realitza un possible joc patològic.

Consum d’alcohol i drogues

L'alcohol, el tabac i el cànnabis són les drogues que més es consumeixen a Barcelona. Per aquest motiu, Tarafa ha anunciat que s'impulsarà una nova campanya de prevenció per a un consum responsable d’alcohol dirigida als turistes. Tot i haver-se reduït el percentatge de joves que consumeixen alcohol en els darrers anys, la regidora ha admès que aquesta “és la substància que més preocupa”.

En la mateixa línia, el consum de cànnabis s’ha reduït lleugerament però continua sent preocupant per a l'Ajuntament. Per reduir aquesta problemàtica, es crearà un observatori dels efectes del cannabis per avançar en l'abordatge del seu consum.

Desigualtats de gènere i estigma

Les desigualtats de gènere i la perspectiva LGTBI segueixen essent qüestions prioritàries en el pla. A més de que els diferents programes cal que incorporin la perspectiva de gènere, es treballa per promoure espais específics per a dones dins dels serveis assistencials d’atenció a les drogodependències i facilitar la participació de les famílies en els processos terapèutics. Igualment es vol trencar l’estigma associat al gènere i al col·lectiu LGTBI i reduir les barreres d’accés als serveis d’atenció a les drogodependències donant resposta a les seves necessitats.