Enlaces accesibilidad
Ampliació del càlcul

El Govern manté que abordarà la reforma de les pensions l'any vinent

  • Els ministres Calviño i Escrivà rebutgen que la UE reclami ampliar el període de càlcul
  • Els sindicats rebutgen els plantejaments de la Comissió Europea a canvi dels fons europeus

Per
La UE exigeix ampliar el període del càlcul de les pensions a canvi dels fons europeus

Els ministres d’economia, Nadia Calviño, i de Seguretat Social, José Luis Escrivà, neguen que la proposta de pensions acordada amb la Comissió Europea a canvi dels fons europeus suposi una modificació del període de càlcul.

Calviño assegura que es negociarà l’any vinent

Entre les mesures acordades està l'obligació que a finals de l'any 2022 entri en vigor un ajust per a allargar el període de còmput pel qual calcula la pensió de jubilació. Així ho estableix l'acord operatiu subscrit pel Govern espanyol i l'Executiu comunitari que permet començar a sol·licitar el desemborsament de fons subjecte a la comprovació del compliment dels compromisos semestrals.

La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha negat a TVE que Brussel·les exigeixi a Espanya augmentar el període de cotització sobre el que se sustenta el càlcul de les pensions, el que a la pràctica implica una reducció de la quantia d’aquestes. Calviño ha insistit que aquesta qüestió es negociarà l'any vinent amb els agents socials.

Elevar el càlcul a 35 anys

En la mateixa línia s'ha expressat a RNE el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivà, en apuntar que “Brussel·les no està demanant res” i que el seu departament ha de seguir les recomanacions del Pacte de Toledo.

La polèmica té gairebé un any quan va arribar a circular un esborrany - l’ existència de les quals va ser negada pel ministre de Seguretat Social - en el qual s'elevava de 25 a 35 anys el període de càlcul.

En aquest sentit, insisteix que es buscarà i negociarà la fórmula més equitativa per a fixar la quantitat a rebre per jubilació. Segons Escrivà, aquesta no necessàriament haurà de suposar un augment del temps de càlcul.

Els sindicats en contra

Des dels sindicats, Pepe Álvarez, secretari general de la UGT, afirmava al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2 que no pensen donar el vistiplau a la proposta de Brussel·les i finalment no es rebaixaran les pensions en la línia en que planteja la UE.

Pepe Álvarez: "Amb nosaltres no pactaran el canvi de càlcul de les pensions"