Enlaces accesibilidad
Economía

Reestructuració del sector bancari: buscar sortides laborals després d'un ERO

  • La banca tancarà 2021 amb uns 16.000 empleats menys a Espanya
  • Les fusions han estat la principal font de destrucció d’ocupació, en un context de creixent digitalització

Per
Com han afectat els ERO als treballadros de la banca?

El sector bancari ha tancat la meitat de les oficines que hi havia a Espanya des de 2008 i s’han retallat més de 100.000 llocs de feina. Les fusions han estat la principal font de destrucció d’ocupació, sumat a un context de creixent digitalització ¿Com ha quedat el sector bancari i què ha passat amb els treballadors que han perdut la feina?

Sigui com sigui l’empresa Quan un ERO afecta més de 50 empleats les empreses estan obligades a oferir una sortida als treballadors que s'hi acullin.

Com la majoria d'entitats, BBVA va contractar una consultora que els dona formació i els ajuda a buscar feina.

Un món molt precari fora de la banca

"Solen ser persones bones habilitats de comunicació, habilitats comercials, gran capacitat d'adaptació... el sector bancari ha sofert molts canvis i tenen molta capacitat d'adaptació, com la digitalització, com ho canvio d'oficines", explica María José Álvarez, directora d'operacions de Randstad outplacement sobre les possibles sortida laboral i els perfils que solen rebre les asseguradores.

Però sindicats com CCOO alerten: no sempre acollir-se a un ERO voluntari té final feliç."Els salaris fora del sector financer són baixos, jornades laborals extenses... la situació és precària.

Altres sortides laborals

També molta gent tira fer oposicions, però procés és llarg, com no tenen mèrits el procés és complicat", assegura l'Ingrid Vilanova Benet, responsable del sector financer de CCOO Catalunya.

L'altra cara de la moneda, casos com el del Víctor, va pujar-se’n al carro dels ERO fa sis anys i va crear una empresa on tres dels set socis, venen de la banca.

Ho tenia bastant clar anys enrere, jo no he viscut aquesta etapa tan traumàtica que et diguin que te’n vas... el més enriquidor que pot tenir és precisament emprendre, treballador de banca preparat per a qualsevol cosa", detalla el valencià, Víctor Pardo, sobre el seu cas concret.

2021 tancarà amb 16.000 treballadors menys al sector a Espanya. Des de la crisi del 2008, els ERO a la banca han afectat 100.000 persones.

¿Com han sigut els ERO?