Enlaces accesibilidad
Ocupació

Falta treballadors als Pirineus a les portes de la temporada d'hivern

  • Manca de personal al Pirineu
  • El problema s'ha agreujat amb la pandèmia

Per
Manca de treballadors a les zones de muntanya per la temporada d'hivern

Falta mà d'obra en alguns sectors. A les zones de muntanya de Lleida ho estan patint sobretot a la restauració i al sector hoteler a les portes de la temporada d’hivern i d’esquí. Es preveu que arrenqui a finals de mes, si hi ha neu.

En els hotels de la zona de Lleida propera als Pirineus, alguns hotels necessiten contractar treballadors de la restauració per la temporada que ve que comença a finals de novembre. A l'Hotel Pessets necessiten incorporar un cuiner i un cambrer d’aquí a 15 dies. Els costa trobar-los. El salari base en hostaleria a Lleida està al voltant dels 1.300 euros. Els principals impediments no estan relacionats amb el sou, segons els empresaris, sinó pels horaris que poden oferir als empleats.

"És difícil conciliar amb la vida familiar. Quan la gent fa vacances nosaltres treballem. Quan hi ha una celebració familiar nosaltres treballem i implica horaris de matí, migdia i nit", assegura el director d'aquest hotel, Ramon Aytés.

Un motiu amb què està d'acord Francesc Torrents fa més de dues dècades entre fogons: "Porto quasi 25 anys i ha passat molta gent. Costa molt trobar gent qualificada".

El problema s'ha agreujat amb la pandèmia

Al Pirineu Occidental es creen uns 1.500 llocs de treball per la temporada d'esquí. L'any passat no es va assolir aquesta xifra pels tancaments intermitents d'hotels i restaurants i de les restriccions a les pistes a causa de la situació de la COVID-19 a Catalunya.

"Hi ha molta gent que després de la pandèmia va decidir quedar-se al lloc d'origen i no fer aquestes feines temporals", sosté Josep Castellarnau, president d'Hostaleria de Lleida.

El problema de la manca de personal en hostaleria al Pirineu no és nou. La recuperació de l'activitat després de la pandèmia i la previsió de les estacions d'esquí d'obrir ja el dia 27, el fan més urgent.